10.03.2020
Tilahankkeiden elinkaariohjausmallin kehittäminen Helsingissä
Haasteet
Helsinki pyrkii olemaan hiilineutraali vuonna 2035 ja tämä tavoite aiheuttaa merkittäviä muutospaineita kaupungin uusien ja perusparannettavien palvelurakennusten suunnitteluun ja toteutukseen. Hankkeita ohjaavat elinkaari-, energia- ja ympäristötavoitteet ovat aiemmin olleet ripoteltuina hajanaisesti moniin eri ohjeisiin ja asiakirjoihin eikä suunnitteluratkaisujen vaikutuksia rakennuksen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen ole arvioitu lainkaan.
Tavoitteet
Tavoitteena on laatia ohjausmalli, joka kokoaa kaupungin elinkaari-, energia- ja ympäristötavoitteet yhdeksi tiiviiksi paketiksi ja jonka avulla ohjataan tilahankkeiden elinkaaren hiilijalanjälki-, kustannus- ja ympäristövaikutuksia suunnittelusta toteutukseen. Ohjausmalli sisältää elinkaarinäkökulmasta vähimmäisvaatimukset suunnittelulle sekä työmaalle kattaen asioita energiatehokkuudesta ja uusiutuvan energian hyödyntämisestä hiilijalanjälkilaskentaan ja kestävän liikkumisen edistämiseen. Vaatimusten toteutumista seurataan läpi hankkeen. Lue lisää prosessistamme ja tavoitteistamme täältä.
Tulokset
Ohjausmallin ensimmäinen versio oli Excel-taulukkomuotoinen. Se sisälsi kahdeksan pääaihetta, joiden alla oli yhteensä 52 tavoitetta. Ohjausmallin ensimmäisen version pilotointi aloitettiin alkuvuodesta 2019, jolloin pilotointiin valittiin kuusi hanketta, joissa hankesuunnittelu oli alkamassa tai juuri alkanut. Kolmessa pilottihankkeessa ohjausmallin sisältöä ja tavoitteita käytiin ensin tarkasti läpi tilaajan ja rakennuttajan kesken. Kahdessa hankkeessa Excel-taulukko esiteltiin suunnitteluryhmässä pintapuolisesti hankesuunnittelukokouksessa ja vastuu tavoitteiden tarkemmasta läpikäynnistä jäi suunnittelijoille. Neljässä hankkeessa suunnitteluryhmälle järjestettiin työpajat, joissa suunnittelijat kommentoivat ja täydensivät ohjausmallin tavoitteita.
Pilottihankkeiden kokemukset osoittivat, että ohjausmallin sisältö oli liian laaja: tavoitteiden läpikäynti oli raskasta ja vei hankkeissa aivan liikaa aikaa. Mallin ns. käyttöliittymä todettiin vaikeaksi. Tämä näkyi mm. siinä, että tavoitteiden esittely ja läpikäynti Excel-taulukon kautta laajemmalle yleisölle osoittautui haastavaksi, koska taulukko sisälsi paljon asiaa ja useita eri kohtia täydennettäväksi. Osa mallin tavoitteista oli tarkoituksella jätetty mallissa avoimeksi ja kunkin hankkeen itsensä määritettäväksi. Tämä todettiin toimimattomaksi. Suunnittelijoidenkin toiveena oli, että tavoitteet olisivat tilaajan ennalta asettamia ja suhteellisen tarkasti määritettyjä.
Ensimmäisten pilottien perustella ohjausmallin sisältöä karsittiin reilusti ja jäljelle jätettiin vain ne asiat, joiden ei katsottu ohjautuvan muuta kautta. Excel-muotoisesta mallista luovuttiin ja sen sijaan tavoitteet koottiin ppt-esitykseen, joka visuaalisena dokumenttina on helpompi käydä suunnitteluryhmän kanssa läpi ja johon suunnittelijoiden on myös helpompi myöhemminkin palata. Karsitussa ohjausmallissa on suunnitteluvaiheelle yhteensä yhdeksän suhteellisen tarkasti määritettyä tavoitetta sekä tavoitteiden seurantaan liittyvä Excel-muotoinen seurantaraportti. Malli ja sen tavoitteet käydään läpi hankkeiden sisäisessä aloituspalaverissa sekä ensimmäisessä hankesuunnittelukokouksessa. Seurantaraportti laaditaan tietyissä tarkastuspisteissä ja sen avulla varmistetaan, että tavoitteet on huomioitu suunnitelmissa.
Uusi malli otettiin käyttöön kaikissa syksyllä 2019 alkaneissa uudishankkeissa. Pilottikokemusten perusteella mallia ja raportointilomaketta kehitettiin edelleen erityisesti tavoitteiden sisällön ja niiden toteutumisen mittareiden osalta.
Alla tietoa Energiaviisaat kaupungit-hankkeessa pilotoidusta versioista elinkaariohjausmallista pdf-muodossa. Huomaa, että Helsinki käyttää ja kehittää elinkaariohjausmallia jatkuvasti. Ota yhteyttä yhteyshenkilöihin saadaksesi ajantasaista tietoa elinkaariohjausmallista.
HKI_Elinkaariohjausmalli_v2_tavoitteet (pdf)
HKI_Elinkaariohjausmalli_v2_seurantaraportti_esimerkki (pdf)
Elinkaariohjausmallin_kehitysversiot_kooste (pdf)
Toteuttaja
Helsingin kaupungin Rakennetun omaisuuden hallinta
Lisätietoja
Anni Tyni, johtava energia-asiantuntija, Helsingin kaupunki
Annukka Eriksson, ympäristöasiantuntija, Helsingin kaupunki
Timo Määttä, projektipäällikkö, Energiaviisaat kaupungit –hanke, Helsingin kaupunki
Avainsanat: Elinkaari, elinkaariohjausmalli, energia, helsinki, hiilijalanjälki, ohjausmalli, ympäristö