28.04.2020
Energiapalvelualusta-pilotti Tampereella
Haasteet
Energiajärjestelmä muuttuu yhä älykkäämmäksi ja hajautetummaksi. Yhä pienempien, hajanaisempien ja moninaisempien energiaresurssien entistäkin tehokkaampi hallitseminen sekä avoimen markkinan mahdollistaminen ovat haasteita, jotka poikkileikkaavat koko energia-alaa. Yksi mahdollinen ratkaisu ongelmaan on energiapalveluiden tarjoaminen, myyminen ja ostaminen alustan avulla.
Jotta energiapalvelualustan, energia-alan Foodora tai Wolt, käyttöönotto olisi mahdollisimman sujuvaa ja käyttöä saataisiin skaalattua, seuraavat asiat on tunnistettu mahdollisesti rajoittaviksi tekijöiksi:
• Lainsäädäntö: paikalliset energiakaupat pienen alueen sisällä voivat olla ongelmallisia
• Muissa vastaavissa hankkeissa saadut kokemukset:
• Ei ole saatu riittävän houkuttelevaksi rahallisesti
• Kokeilut jääneet vähäisiksi
• Tiedotus puutteellista, ei ole saatu innostettua ihmisiä mukaan
• Käyttöönoton hankaluus, harvalla kiinnostusta ponnistella jos teknisesti vaikea
• Hankkeen sovittaminen muiden Smart City -tyyppisten hankkeiden kanssa ollut puutteellista.
• Kokonaisuudessa huomioitava mm. työn alla olevat mobility-hankkeet.
Tavoitteet
Tavoitteena on tutkia mahdollisuuksia tehdä kiinteistöjen välistä energiakauppaa ja pilotoida tätä pienessä mittakaavassa. Tavoitteena oli määritellä mitä energia-alusta käytännössä voisi olla sekä mikä on pienin mahdollinen toteutus, jolla kokonaisuutta voitaisiin pilotoida.
Ennen kuin alustaan investoidaan merkittävästi, tulisi sen kaupalliset näkökulmat testata kevyesti ja vasta sitten siirtyä kokeilemaan kaupantekoa käytännössä. Valmiita ratkaisuja löytyy jo markkinoilta, jotka toteuttavat osan kokonaisuudesta (virtuaalivoimalaitoksena toimimisen). Näitä valmiita ratkaisuja voidaan mahdollisesti laajentaa data-alustaominaisuuksilla.
Alustan on tarjottava uskottava ja rahallisesti (tai ympäristönäkökulmasta) järkevä liiketoimintamalli sen käyttäjille sekä alustan omistajalle. Virtuaalisen kaupankäynnin ja kuvitteellisten tuottojen kautta voidaan hankkia kokemuksia alustan liiketoimintapotentiaalista ja mielekkyydestä käyttäjille.
Tulokset
Mikäli pilottitoteutus virtuaalisessa ympäristössä antaa rohkaisevia tuloksia, voidaan alkaa suunnitella kokonaisuuden toteuttamista pienessä mittakaavassa todellisessa maailmassa. Olennaista on löytää pilotoinnin aikana sellaiset yhteistyötahot, jotka pystyvät teknisesti toteuttamaan energiakaupan kiinteistöjen välillä.
Mukaan tarvitaan kiinteistöautomaatioon, sähkönsiirtoon sekä digitaalisiin ratkaisuihin vihkiytyneitä tahoja, jotka pystyvät yhdessä rakentamaan laitteiden ohjaukseen ja energiavirtojen siirtoon tarvittavan kokonaisuuden.
Kumppanit
Futurice Oy, Random Potion, Ramboll Oy, Robustco
Lisätiedot
Tuomas Vanhanen, Tampereen kaupunki – tuomas.vanhanen[at]tampere.fi