25.09.2020
360-valokuvista muodostettiin digitaalinen kaksonen
Haasteet
Etsimme pilotissa ratkaisuja energiatehokkaisiin älyasuinkiinteistöjen haasteisiin, kuten olosuhdetietojen monitorointiin, tiedonvälitykseen ja tiedon esitykseen. Haasteena löytää sopiva data-integrointialusta, jonne voi liittää tietoa ja mistä voi hakea tietoa.
Tavoitteet
Tiedon visualisointiin liittyvät tavoitteet:
- Nopea tapa tehdä mistä tahansa tilasta 3D digitaalinen kaksonen
- visuaalisesti ratkaisun tulisi olla erittäin ymmärrettävä, vastattava täysin alkuperäistä ympäristöä
- kuvaan tulisi olla mahdollista liittää lähestulkoon mitä tahansa tietoa (menneisyys, nykyisyys, tulevaisuus, jalostettuja näkymiä, ohjeita jne.) hiiren klikkauksella
- Huoltomiesnäkymä, jossa energiakulutus esitetään helpolla tavalla tilaan menemättä
- Tavoite on luoda helposti ymmärrettävä kokonaisuus www-pohjaisena
- Datan tietoalusta, johon voidaan liittää muita toimijoita ja joka liittyy muihin toimijoihin älyasuinkiinteistössä
Tulokset
Ekokumppaneiden tiloihin tehtiin Empowerin EmSite -ratkaisulla maailman nopein ja kevyin digitaalinen kaksonen. Digitaaliseen kaksoseen luotiin virtuaalinen kierros 360-kuvista, lisättiin niihin sensoridataa ja muuta tietoa sekä dokumentaatiota kiinteistöstä. Näin saatiin huoltomiehille helposti ymmärrettävä ja intuitiivinen käyttöliittymä, jonka avulla saa heti käsityksen laitoksen menneistä, tämän hetkisistä ja ehkä seuraavista tapahtumista.
Ilmanlaatu- ja läsnäolotiedon mittauksissa sensoridatan keräys tehtiin Empowerin SmartTag -sensoreilla ja siirrettiin pilveen algoritmien käsiteltäväksi ja digitaaliseen kaksoseen. Palveluun voidaan helposti tuoda tietoa myös ulkoisista lähteistä, jopa reaaliajassa. Rajapintojen yli alustalta pystytään myös jakamaan dataa muihin palveluihin, muiden käyttäjien tarpeisiin.
Käyttöliittymä koettiin huoltohenkilön työkaluna nopeaksi ja helpoksi, sillä sitä voi käyttää www-selaimella millä tahansa laitteella, jolla pääsee internettiin. Valokuva on nopea ja helppo tapa tehdä digitaalinen kaksonen, koska se on erittäin ymmärrettävä – 3D-tila vastaa täysin alkuperäistä ja on ihmiselle tuttu tapa esittää ja lukea tietoa. Kuvasta näkee menneisyyttä, tulevaisuutta, ohjeita ja tämän hetken tilannetta reaaliaikaisesti, tarpeen mukaan. Pilotissa opittiinkin, että tiedon kuvallinen esitystapa on käyttäjille hyvin helposti ymmärrettävä ja sisäistettävä. Tällaista järjestelmää hyödyntämällä voidaan siis uskoa tehtävän myös oikean tietoon pohjautuvia, energiaviisaita toimenpiteitä.
Pilotin aikana opittiin paljon myös omasta tuotteesta ja sen toimittamisesta. Pilotissa tunnistettiin, että järjestelmä toimii hyvin sekä isoissa ja monimutkaisissa julkistiloissa, kuten uima- ja jäähallit että suurissa rakennuksissa, kuten Tampereen virastotalo. Myös älyasuinkiinteistöjen lämmönjako- ja IV-konehuoneissa, auloissa ja yhteisissä tiloissa järjestelmä toimi hyvin. Lisäksi huomattiin, että digitaalinen kaksonen voidaan toimittaa helposti ja kevyesti paitsi uuteen, myös vanhaan tilaan.
Järjestelmä on myös helposti skaalautuva ja kansainvälisesti kiinnostava konsepti, ja oli esillä myös 2019 Barcelona Smart city Expossa, missä se sai hyvin huomiota.
Järjestelmän tietosuoja (GDPR) on hoidettu hyvin, koska kuvat otettu ilman ihmisiä. Käyttäjien tunnistautuminen pystytään tekemään kaksivaiheiseksi, jolloin tietoturvataso pysyy korkealla. Lisäksi sensori- ja tilannetiedot ovat anonymisoitu eikä yksittäistä ihmistä voida tunnistaa. Tietoturvasta huolehditaan myös säilyttämällä data Suomessa.
Video 1: Digitaalinen kaksonen 360-kuvista
Video 2: Empower esite
Kumppanit
Pilotti on kohdistettu älyasuinkiinteistöön VTS-kodit Sr:lle (Kaupunkikonserni).
Toteuttajana Empower Oyj
Tilaajana Ekokumppanit Oy (Tampereen kaupungin sidosryhmäyksikkö).
Lisätietoja: Jari Saukko, Ekokumppanit Oy, jari.saukko[at]tampere.fi
Avainsanat: 360, älykiinteistö, digikaksonen, Digitaalinen kaksonen, Ekokumppanit, Empower, EmSite, energia, energiadata, tiedon visualisointi