09.11.2020
Lisätiedot tekevät rakennuksen datan ymmärrettäväksi
Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa on edistetty energia- ja olosuhdetiedon keräämistä, visualisointia ja julkaisemista. Olemme havainneet, että datan tai tiedon pelkkä visualisointi ei yleensä riitä, vaan mittausten yhteyteen tarvitaan selittävää lisätietoa. Lisätiedon yhteyteen kannattaa myös tuoda rakennusten käyttäjille vinkkejä, jotka auttavat rakennuksen energiaviisaassa käytössä. Energia- ja olosuhdetieto ei ole helposti ymmärrettävää. Tieto vaatii selitystä, arvottamista ja lisää tietoa, ettei tiedon visualisointi pelkästään aiheuta harmaita hiuksia. Seuraavissa esimerkissä ja tiedostokokoelmassa olemme keränneet yhteen mahdollista lisätietoa, jota voit hyödyntää omissa visualisointihankkeissasi vapaasti. Huomaa kuitenkin, että tietoa kannattaa päivittää ja räätälöidä kohteen mukaan.
Esimerkki
Turussa ala- ja yläkoulussa tehdyn energian visualisointikokeilun infotekstit
SÄHKÖ
Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Kaupungin rakennuksille, kuten kouluille, on asetettu arvoja hyvän tason energiankulutukseen ja yritämme pysyä niissä yhdessä. Mitä pienempi rakennuksen energiankulutus on, sitä parempi se on ympäristölle.
Energian tunnus on E ja sähkönkulutuksen yksikkö kilowattitunti (kWh). Turun kaupungin linjauksen mukaan koulussa on käytössä Turku Energian 100% vihreä sähkö, joka on päästötöntä. Hiilidioksidipäästökerroin on luku, joka kertoo hiilipäästöt grammoina/kWh. Jos sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla, laskennallinen päästö on 0 g CO2/kWh.
Vinkkejä sähkön säästöön:
- Valo kannattaa sammuttaa aina, kun tila on käyttämättä yli 10 minuuttia.
- Muista, että viimeinen illalla sammuttaa valot myös yhteisistä tiloista kuten käytävistä, wc- tiloista ja kopiohuoneista. Liiketunnistimet yhteisissä tiloissa estävät valojen jäämisen päälle.
- Suosi luonnonvaloa.
- Lampuista ledit ovat energiatehokkaimpia ja säästävät sähköä.
- Tietokoneet kannattaa aina sammuttaa koulupäivän päätteeksi. Voit käyttää myös lepotilaa tai sammuttaa näytön taukojen ajaksi, jolloin sähkönkulutus pienenee jo huomattavasti.
- Kopiokoneet kannattaa käynnistää aamulla vasta ensimmäisen käytön yhteydessä ja sammuttaa illalla käytön päätyttyä. Monissa kopiokoneissa on virransäästötoiminto, joka menee automaattisesti päälle koneen ollessa käyttämättä.
VESI
Käyttöveden lämmittäminen kuluttaa energiaa ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota veden kulutukseen. Myös veden hankintaan, puhdistukseen ja pumppaukseen sekä jätevesien käsittelyyn kuluu runsaasti energiaa ja puhdistuskemikaaleja.
Vinkkejä veden säästöön:
- Älä juoksuta vettä vesihanasta tai suihkusta täydellä paineella.
- Sulje hana käsien saippuoinnin ajaksi.
- Suihkussa sulje hana hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi, jolloin vedenkulutus vähenee huomattavasti.
- Ilmoita opettajalle tai siivoojalle, jos näet tiloissa esimerkiksi vuotavan hanan tai valuttavan wc-istuimen.
- Ethän laita wc-pyttyyn ja lavuaariin mitään, mikä ei viemäriin kuulu.
Ladattavat materiaalit
Seuraavia linkkejä klikkaamalla voit ladata Word docx-muotoisia muokattavia esimerkkejä lisätietoteksteistä, energia- ja olosuhdedatan yhteyteen liitettävistä vinkeistä sekä esimerkin energian raja-arvojen asettamisesta ja arvottamisesta. Voit hyödyntää näitä materiaaleja suunnitellessasi omaa visualisointia tai energiaan liittyvää viestintäkampanjaa. Materiaalit on suunnattu erityisesti rakennusten käyttäjille ala-kouluissa ja ammatti- ja aikuiopistoissa, mutta niitä voi varmasti hyödyntää myös muille kohderyhmille.
- Energiaviisaat_Lisatietotekstit-ammatti-aikuisopisto-hki.docx
- Energiaviisaat_Lisatietotekstit-ala-aste-hki.docx
- Energiaviisaat_Energia-raja-arvot-ammatti-aikuisopisto-hki.docx
- Energiaviisaat_Vinkit-ammatti-aikuisopisto-hki.docx