24.04.2020
Vuoreksen nollaenergiakortteli
Haasteet
Tampereen kaupunki järjesti Vuoreksen Isokuusen kaupunginosaan sijoittuvan suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun 21.3. – 14.6.2019. Kilpailussa etsittiin toteutusmalleja Vuoreksen Isokuusen puurakentamisalueen keskustakorttelille.
Tavoitteet
Tavoitteena oli löytää erityisesti korttelitason älykkäitä ja innovatiivisia energiaratkaisuja, jotka hyödyntävät vähäpäästöisiä energiamuotoja, esineiden internetiin perustuvia ratkaisuja sekä käyttäjälähtöisiä palveluita.
Kortteli on osa Isokuusen puurakentamisen aluetta. Energiaratkaisujen lisäksi kilpailussa etsittiin toteutusmallia asuinalueen tiiviille, keskustamaiselle puurakentamiskorttelille. Isokuusen puurakentamisen nollaenergiakortteli ja tontinluovutuskilpailu toteuttavat kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajien ilmastoverkoston vuonna 2017 tekemää aloitetta puurakentamisen edistämisestä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja hiilen sitomiseksi pitkäikäisiin puurakenteisiin. Se myös edistää puukerrostalorakentamisen liiketoiminnan kehittämistä ja kasvua.
Tulokset
Kilpailun tulos julkistettiin 28.8.2019. Kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus ”Vihreä sormenjälki”. Ehdotus oli myös yleisön suosikki annettujen palautteiden perusteella. Voittajaehdotus perustuu teolliseen puurakentamisen tuotantomalliin, mutta se on onnistuttu räätälöimään hyvin Isokuusen kohdekortteliin.
Täysin puurakenteiseen kortteliin syntyvät hiilinielut ovat merkittävä keino pienen hiilijalanjäljen ja suuren hiilikädenjäljen saavuttamisessa. Nollaenergiakorttelin arkkitehtuuri on ajatonta ja materiaalit aikaa kestäviä.
Ehdotuksen energiaratkaisuna on maalämpö, jota täydennetään aurinkoenergialla. Energia- ja vähähiiliset ratkaisut on onnistuttu kokoamaan selkeäksi kokonaiskonseptiksi ja yhdistämään myös korttelin läpi kulkevaan Vihreän sormenjäljen taideteemaan.
Kortteliin toteutetaan ratkaisuja, jotka osallistavat asukkaat aktiivisesti energian tuottajiksi ja säästäjiksi. Esimerkiksi sähköautopaikat, kierrätys- ja pihaviljelymahdollisuudet ja hyvät polkupyörien säilytystilat helpottavat ekologisia valintoja. Taloyhtiöt muodostavat kortteliin energiayhteisön, joka jakaa energiainvestoinnin kustannukset ja hyödyt. Korttelin kiinteistöjen ja käyttöveden lämmitys toteutetaan uusiutuvalla lähienergialla; maalämmön ja aurinkoenergian yhdistelmänä.
Korttelipiha on paitsi asukkaidensa virkistyspaikka, se myös ylläpitää ekosysteemipalveluita. Piha toimii alueen sini- ja viherverkoston osana vahvistaen eläin- ja kasvilajien elinympäristöä ja sadevesien säätelyä.
Kumppanit
Ehdotuksen ovat laatineet Rakennusyhtiö Lehto Asunnot Oy, Luo Arkkitehdit Oy, Insinööritoimisto Vesitaito Oy sekä Frei Zimmer.
Kilpailun järjestämisen kumppanit: Arkkitehdit MY Oy, Arkkitehtitoimisto Tilasto.
Avainsanat: energiaratkaisu, nollaenergiakortteli, Tampere, toteutusmalli, Vuores