22.10.2020
Energiankulutusseurannan työkalu mahdollisti monipuolisen tarkastelun Turussa
Haasteet
Turun kaupungin tilapalveluilla on tarve kehittää omistamiensa kiinteistöjen olosuhde- ja energiatiedon seurantaa ja energiatehokkuutta. Kaupungilla on yli 700 rakennusta, joista mitataan erilaista energiankulutukseen liittyvää dataa. Näiden kiinteistöjen energiankulutuksen pienentäminen tukee myös Turun hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista. Turun kaupunki toteutti nopeiden kokeilujen kilpailutuksen, jossa etsittiin ratkaisuja energia- ja olosuhdedatan hyödyntämiseen ja rakennusten käyttäjien ohjaamiseen.
Tavoitteet
Kiinteistömassan tietojen seurantaa helpottamaan tarvitaan työkaluja, jotta esimerkiksi energiankulutusta voidaan seurata paremmin sekä huomata poikkeamat kulutuksessa. Tavoitteena hankkeessa oli löytää uusia ratkaisuja, jotka voivat helpottaa nyt manuaalisesti tehtävää seurantaa. Mukaan valikoitui kokeilu, jossa Microsoft Power BI:n visualisointi- ja analytiikkatyökalu liitettiin koko kaupungin rakennuskantaan suoraan Granlund Managerin kautta.
Kehittäminen
Kokeilun aluksi koko Turun kaupungin kiinteistökanta ja sen energiankulutus liitettiin PowerBI -työkaluun. Power BI:stä on mahdollista saada raportteja mm. kiinteistökannan pohjakuormasta ja huipputehoraportteja sähköstä, lämmöstä ja vedestä. Työkalua kokeiltiin kevään ja kesän 2020 ajan ja palvelua kehitettiin tilaajaan tarpeisiin sopivammaksi.
Tulokset
Työkalun käytöstä on huomattu useita hyötyjä rakennusten energiankulutuksen seurantaan. Rakennusten energianseuranta on nopeampaa kun raportteja ei tarvitse erikseen ladata, vaan niitä voi tarkastella eri tavoin reaaliaikaisesti näytöllä. Työkalu mahdollistaa myös rakennusten energiankulutuksen seurannan kiinteistötyyppien mukaan. Esimerkiksi päiväkodit tai koulut voidaan laittaa samaan salkkuun sekä niiden kulutusta tarkastella, jolloin tässä kiinteistökannassa esiintyvät poikkeamat voidaan helpommin havaita. Ylläpidosta vastaavien käyttäjien energianseuranta helpottuu, kun yhdellä näkymällä saa seurattua omien kohteiden kulutuksen näkymät.
Kuva 1: Ominaiskulutukset ja muutokset ovat nähtävissä myös yhdessä lineaarisessa näkymässä, jolloin kulutuspoikkeamien seuranta on tehokasta päivittäin.
Työkalu helpottaa rakennusten pohjakuormien seuraamista sekä sitä laskeeko kulutus odotetulla tavalla, kun rakennuksessa ei ole käyttöä esimerkiksi viikonloppuisin. Näin poikkeavat kulutuspiikit sekä mahdolliset viat voidaan havaita helpommin. Pohjakuormia tarkastelemalla voi nähdä joko kaikkien kohteiden tai kohdekohtaisen keskimääräisen kulutusprofiilin, jonka avulla voidaan seurata kulutuksen tuntikohtaista sähkön, lämmön tai veden pohjakuormaa. Tämä helpottaa säästöpotentiaalin tunnistamista sekä energiasäästötoimien vaikutuksien seurantaa, korkea kulutustaso näkyy selkeästi. Veden pohjakuormaraportilla on myös helppo tunnistaa mahdolliset vuodot.
Työkalusta saatavasta sähkön tehoraportista voi myös seurata onko sähköliittymän mitoitettu maksimi teho jo käytössä vertaamalla sitä kulutuksen huipputehon raporttiin. Samalla näkee myös onko liittymässä potentiaalia esimerkiksi remontin yhteydessä tehtäville lisäyksille. Energiatehokkuussopimukseen ja Turun kaupungin tavoitteisiin liittyvien energiansäästötoimenpiteiden tulosten tueksi voidaan seurata kulutuksen muuttumista jo tehtyjen energiaremonttien jälkeen – onko kulutus pienentynyt suunniteltujen toimien mukaisesti.
Kokeilu osoitti, että energiankulutuksen seurantaa tarkoitetut työkalut voivat helpottaa ja nopeuttaa kuukausittaista kulutusseurantaa sekä mahdollistaa rakennusten tarkastelun monipuolisesti.
Kuva 2. Työkalusta saatavaan sähkön tehoraporttiin sisältyy myös sähkön kulutuksen ennuste 3kk eteenpäin, joka perustuu aiempaan kulutukseen.
Kumppanit
Turun kaupunki, Granlund Consulting Oy, Valonia
Lisätietoja:
Kalervo Tuomi, Turun kaupunki, kalervo.tuomi(at)turku.fi
Avainsanat: energiatehokkuus