17.09.2020
Selkeä ja yksinkertainen visualisointinäkymä energiatehokkaissa älyasuinkiinteistöissä
Haasteet
Ihmisillä ei ole aikaa ja mielenkiintoa tutkia dataa. Ihmiset eivät myöskään tiedä useasti mitä määreet kuten kwh tarkoittavat, ja mikä on hyvä tai huono määrä.
- Visualisointi tulee sijaitsemaan monikulttuurisessa ympäristössä, joten visualisoinnit ja tekstit tulee olla universaalisti ymmärrettäviä.
- Sovelluksen tulee myös palvella käyttäjiä, jotka haluavat tai tarvitsevat tarkempaa tietoa mittareista.
- Ratkaisun tulee olla käyttäjillä saatavilla helposti, nopeasti ja mahdollisimman pienellä kynnyksellä.
Tavoitteet
Perinteisesti energia- ja olosuhdetietoja jaetaan vaikeasti ymmärrettävien termien ja graafien kautta. Pilotin tavoitteena oli tuoda energia- ja olosuhdetietoa loppukäyttäjälle konkreettisemmaksi ja helpommin ymmärrettävämmäksi.
Visualisointinäkymän tavoitteena on visualisoida energia- ja olosuhdetietoa niin, että kuka tahansa pystyy ymmärtämään sen sekä pystyy tekemään tämän perusteella päätöksiä ja muutoksia tilan energiankulutukseen liittyen.
Ydin tavoitteet visualisoinnissa:
- Asukasnäkymä: Energiakulutuksen tai sisäilman kokonaistilanne, joka on mahdollisimman yksinkertainen ja nopeasti sisäistettävä.
- Huoltomiesnäkymä: Kiinteistön omistajalle on tarjolla myös tarkempaa tietoa energian ja olosuhteiden mittauksista reaaliaikaisesti, mutta myös tapa tarkastella historiatietoja eri ajanjaksoissa.
- Yhdistää eri datalähteistä ja rajapinnoista saatava tieto yhteen yksinkertaiseen kokonaisuuteen.
- Helppokäyttöinen ja helposti saavutettavissa millä laitteella tahansa.
- Visualisointi tapa tulee olla skaalattava ja palvella useita eri mittaustapoja kuten esim. sähkönkulutus, lämpötila, ilmankosteus, hiilidioksidi, ilmanpaine.
Tulokset
Lopputuloksena syntyi sovellus nopeaan ja helppoon energia ja sisäilmanlaadun tarkkailuun, joka palvelee useita käyttäjäryhmiä. Visualisoinnit on koostettu 4-portaiseen asteikkoon, joka kertoo mikä kyseisen mittauksen tila on: Erinomainen, Hyvä, Kohtalainen vai Huono. Asteikkoa kuvataan hymynaamojen avulla, jotka kuvaavat kyseistä tilannetta. Niiden rinnalla on mittariasteikko, josta käyttäjä voi tarkastella tarkkoja arvoja ja sitä, miten ne asteikkoon asettuvat.
Pilottisovellus pähkinänkuoressa:
- Sovellus koostuu tilojen olosuhde- ja energiamittauksista, data-analytiikasta ja tiedon visualisoinnista
- Sovellukseen pääsee käsiksi selaimen kautta, jolloin ratkaisu on alustavapaa ja tietoon pääsee käsiksi millä tahansa laitteella, jossa on toimiva selain ja nettiyhteys.
- EMPOWER Oy sensoreista kerätyn reaaliaikaisen tiedon päälle rakennettu yhden kuvan visualisointi.
- Etusivulla koko mitattava tieto on puristettu yhteen kuvaan, joka kertoo mittauksien kokonaistilanteen: Onko tilanne tällä hetkellä hyvä vai huono? Asukas pystyy siis sisäistämään kriittisimmän tiedon yhdellä vilkaisulla ja toimimaan sen mukaisesti. Jos tilanne on hyvä, muutoksia ei tarvita ja jos tilanne näyttää huonolta, käyttäjä voi lähteä tutkimaan tarkemmin, että mistä se johtuu.
- Termit kuten kilowattitunti ja muut energiayksiköt aukeavat heikosti kirjoitettuna ja ilman vertailukohdetta. Hymynaama tyyppinen kuva ymmärretään sen sijaan helposti.
Pilotit toteutettiin Moreeniaan, Valssipadonraitti 3, Ekokumppanit Oy tiloihin.
Kumppanit
Pilotti on kohdistettu älyasuinkiinteistöön VTS-kodit Sr:lle (Kaupunkikonserni)
Toteuttajana Collapick Company Oy
Tilaajana Ekokumppanit Oy (Tampereen kaupungin sidosryhmäyksikkö)
Lisätietoja
Jari Saukko, Ekokumppanit Oy, jari.saukko[at]tampere.fi
Avainsanat: älykiinteistö, tiedon visualisointi, visualisointi