17.11.2020
Nollaenergia-alueiden ohjauskeinojen määrittely
Haasteet
Alueen rakentaminen hiilinieluksi on kunnianhimoinen tavoite, joka poikkeaa huomattavasti perinteisestä kaupunkisuunnittelusta. Haaste on valtava, sillä vaikka rakennusten energiankäyttöä ohjataan jo direktiivin avulla lähes nollaenergiarakentamiseen, tuottaa rakentaminen ja maankäytön muutos huomattavaa energiankulutusta ja päästöjä. Haasteena on etsiä kustannustehokkaita ohjauskeinoja, joilla voidaan vaikuttaa alueen kestävyyteen merkittävällä tavalla.
Tavoitteet
Kokonaisuuden ytimessä ovat aluekehitysyhtiöiden ja kaupunkien toimien lisäksi luonnollisesti yritykset, jotka toteuttavat alueen rakentamista. Tavoitteena pääosin vuoropuheluna käytävälle työlle oli etsiä ja löytää ohjauskeinoja, joihin yritykset ovat valmiita sitoutumaan, ja joilla on merkittävää vaikutusta kestävyystavoitteiden saavuttamiseen.
Tulokset
- Kymmenien kahdenkeskisten haastattelujen, seminaarien, työpajojen sekä selvityksiin perehtymisen myötä olemme muotoilleet Hiedanrannan rakentamisen energiakriteereiden luonnoksen. Nämä vaatimukset ja suositukset rakentamiselle luovat perustan nollaenergia-alueen rakentamiselle. Vaatimukset rakentuvat energiatehokkuusdirektiivin ohjausvaikutuksen päälle ja painottavat erityisesti avointa ja integroidusti suunniteltua rakennuksen älykkäiden järjestelmien kokonaisuutta.
- Rakentamisen kriteereiden suosituksissa painottuvat erilaiset energiajärjestelmän joustot mahdollistavat toteutukset. Samoin energiaprofiileiltaan erilaiset toiminnot alueella kannattaa sijoitella siten, että ne täydentävät toisiaan. Näin voidaan tehokkaimmin hyödyntää esimerkiksi liiketilojen lauhteet korttelin lämmityksessä. Kriteeristössä tämä mahdollistetaan avoimin kaksisuuntaisin verkoin ja varautumalla matalalämpöverkkoihin liittymiseen.
- Energiatehokkuuden ulkopuolella, mutta olennaisina tekijöinä, tunnistettiin myös mm. tilojen muuntojoustavuus ja tilatehokkuus.
Kumppanit
- Hellon Oy
- Työpajoihin ja haastatteluihin osallistuneet yritykset
Lisätietoja: Tuomas Vanhanen, Tampereen kaupunki, tuomas.vanhanen[at]tampere.fi
Avainsanat: aluekehitysyhtiö, Hiedanranta, hiilinielu, nollaenergiakortteli, ohjauskeino