09.11.2020
Energiatiedon visualisoinnin vinkit ja palvelurakennusten käyttäjäprofiilit julkaistu
Energiatietoa on julkaistu ja visualisoitu Energiaviisaat kaupungit hankkeessa eri kaupungeissa erilaisille kohderyhmille. Olemme tähän artikkeliin keränneet oppeja energiatiedon visualisoinnista vinkkien muotoon. Lataa myös 10 tarkempaa vinkkiä koulujen visualisoinnin toteutukseen (pdf) sekä tutustu julkisten kiinteistöjen energia- ja olosuhdedatan visualisoinnin oppaaseen. Energiaviisaat ovat lisäksi Turussa ja Helsingissä tutkineet visualisoinnin ja rakennusten käyttäjiä sekä koonneet näistä tietoa ja kuvauksia käyttäjäprofiileiksi, ne löydät tämän artikkelin lopusta. Käyttäprofiilit on tarkoitettu tukemaan käyttäjälähtöistä suunnittelua energia- ja olosuhdetiedon visualisoinnin tai muiden järjestelmien kehityksen aikana.
Vinkkejä energiatiedon visualisointiin
Energiatietoa ovat rakennusten lämmönkulutus, sähkönkulutus, vedenkulutus, energiantuotanto (kuten aurinkoenergia) ja alamittaustiedot rakennusautomaatiojärjestelmästä. Energiatieto ei ole yhtä helposti ymmärrettävää kuin olosuhdetieto. Pienetkin asiat voivat olla ratkaisevia jonkin palvelun tai tuotteen käytössä – esim. käyttäjä ei ymmärrä näkymää, sovellusta ei ole helppo käyttää tai sitä ei osata käyttää. On myös mahdollista, että tietoa tulkitaan väärin tai ohjaus ei toimi kuten toivottu. Yksityiskohdista kannattaa kysyä palautetta ja kehitysideoita rakennusten käyttäjiltä. Energiaviisaat kaupungit -hankkeen kokeiluissa on kehitetty visualisointia yhdessä käyttäjien kanssa ja tässä koonti vinkeistä.
Hyvän energiavisualisoinnin perussääntöjä ovat:
- Visualisoinnissa tulisi aina olla sekä mittauksen lukuarvo että sitä havainnollistava keino
- Kulutukselle tulee asettaa raja-arvot, jotka ylläpitohenkilöstö yleensä määrittelee
- Huomioi oikeat mittayksiköt, aikaväli sekä tarvittaessa niiden selitykset
- Vertailu, konkreettisuus ja informatiivisuus tekee energiasta ymmärrettävämpää
- Hyödyllisintä on kertoa rakennuksen kulutuksesta per käyttäjä
- Selkeys kielestä, kulttuurista ja osaamistasosta riippumatta
- Lue lisää vinkkejä: 10 vinkkiä koulujen visualisoinnin toteutukseen (pdf)
Muita vinkkejä:
- Lukujen tulisi olla kokonaislukuja, ei desimaaleja
- Vertailukohdat ovat tärkeitä: tiedolla ei tee mitään, jos sitä ei voi verrata raja-arvoihin, ”hyvään tasoon” tai tavoitteeseen
- Esimerkiksi näytöllä todellinen lämpötila ja vertaus ilmastoystävälliseen lämpötilaan 21,5 ºC
- Tiedon oikeellisuus on tarkistettava: onko näkymässä näkyvä data oikein?
- Ovatko tiedot käyttäjille selviä, onko esim. koulun tilat nimetty niin kuin rakennuksen käyttäjät ne ymmärtävät? (vrt. hallinnoijan mittarointitaulukkoon nimetyt mittarit, joista tiedot sovellukseen rajapintojen kautta tuodaan)
- Asiat tulisi esittää käyttäjälähtöisesti ja ikätasoisesti totutulla tavalla, esim. kuinka monta tabletin/kännykän latausta on X kWh
- Sillä on merkitystä, onko mittari vaaka- tai pystysuunnassa (lapset tottuneet pystysuuntaan)
- Koulurakennuksissa on tärkeää selvittää, mitä tietoa ja käsitteitä oppilaat ymmärtävät, mitä ei
- Mitä mielikuvia visualisointi aiheuttaa? Onko väärinymmärryksen tai käänteisen vaikutuksen mahdollisuus suuri? Esim. lapset metelöivät, jotta saavat punaisen melusta kertovan valon syttymään.
- Värit, muodot, hahmot ja maskotit voivat vaikuttaa kiinnostavuuteen
- Kiinnostavuutta lisää toiminnallisuus, pelillisyys, interaktiivisuus jne.
- Viestintä visualisoinnin käytöstä on myös tärkeää: Käyttäjille on hyvä viestiä käytön aloituksesta ja tarvittaessa tehdä jonkinlainen ohjeistus sovelluksen käyttöön: voiko/tarvitseeko sovellukseen kirjautua, mikä on sovelluksen osoite, miten sitä käytetään?
- QR-koodit, lisätiedot ja palautekyselyt voivat olla hyödyllisiä visualisoinnin yhteydessä
Käyttäjäprofiilit
Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa tehtiin käyttäjäprofiilit Helsingin ja Turun kokeiluja varten. Käyttäjäprofiilit kuvaavat käyttäjien arkea ja heidän näkemyksiään ja liityntäpintaansa erityisesti palvelukiinteistöjen energia-asioihin. Käyttäjäprofiilien tarkoitus on tukea uusien ratkaisujen käyttäjä- ja käytännönläheisempää suunnittelua yhdessä energiatiedon visualisoinnin vinkkien kanssa. Käyttäjäprofiilikuvaukset perustuvat kevyeen käyttäjätutkimukseen Helsingin ja Turun Energiaviisaat kaupungit –hankkeen pilottikohteissa, eivätkä ne edusta ketään käyttäjää täysin, vaan ovat kuvitteellisia, joskin lainaukset käyttäjiltä ovat aitoja. Toivoimme, että käyttäjäprofiilit auttavat ymmärtämään koulujen toimintaympäristöä, ja siinä toimivien ihmisten näkökulmia ja yhteyksiä energia-asioihin sekä jossain määrin myös sisäilmastoon liittyviin asioihin.
Katso Helsingin Energiaviisaat käyttäjäprofiilit (pdf)
Katso Turun Energiaviisaat käyttäjäprofiilit (pdf)
Avainsanat: energia, energiadata, energian visualisointi, käyttäjälähtöisyys, olosuhdeseuranta