17.11.2020
Energian innovaatiokeskuksen toimintamallin kehittäminen
Haasteet
Energia-ala on jossain määrin siiloutunut. Rakennusten energiatehokkuutta ohjataan osana rakentamisen sääntelyä ja rakennuksia optimoidaan perinteisesti kiinteistö kerrallaan. Ilmastotavoitteiden kannalta hedelmällisintä ja kustannustehokkainta on optimoida alue kokonaisuutena, huomioiden rakennusten energiankulutus sekä alueen energiantuotanto yhdessä. Tällainen yhteistoiminta vaatii älykkäitä ohjausjärjestelmiä ja järjestelmien suunnittelua yhdessä. Yritysten ja tutkimuslaitosten yhteisin kehitysponnistuksin tällainen uudenlainen yhteistoiminta voisi tuottaa uutta liiketoimintaa, mutta yhteistoiminta on tällä hetkellä melko vähäistä.
Tavoitteet
Tampereen kaupungin yhtenä tavoitteena on hyödyntää Hiedanrannan alueen rakentuminen kehitysalustana, jossa uudenlaiset vähähiiliset kestävät ja älykkäät toteutukset voivat edetä ideoista ja piloteista kansainvälisesti skaalautuviksi ratkaisuiksi. Työkokonaisuuden tavoitteena oli luoda toimintamalli, jolla energiaviisauteen liittyvä kehittäminen voidaan toteuttaa ja liiketoiminnallistaa. Työn tavoitteena oli pohtia, miten energia-alan, rakennusalan ja informaatiojärjestelmien parissa toimivat yritykset ja tutkijat voitaisiin tuoda yhteen tuottamaan ja kaupallistamaan skaalautuvia kestäviä innovaatioita.
Tulokset
- Innovaatiokyvyn keskeisin tekijä on yhdessä tekemisen mallien kehittäminen ja itse yhdessä tekemisen toteuttaminen – yhdessä tekemisen prosessit vaativat johtamista.
- Suomalaisen innovaatiotoiminnan ongelma on voimakas ratkaisukeskeisyys. Emme riittävästi selvitä asukkaiden tai asiakkaiden tulevaisuuden tarpeita ja olemassa olevia kilpailevia ratkaisuja. Tämä ei riitä kansainvälisillä markkinoilla.
- Hiedanrannan ekosysteemeillä on oltava vahva liiketoiminnallinen tahtotila ja osaaminen. Yhteiset toimintamallit, tutkimusyhteistyö ja julkinen innovaatiorahoitus ovat keskeisiä mahdollistajia.
- Innovaatiotoiminnan tulee pystyä rakentamaan ratkaisut ketterästi suoraan kaupalliseen ympäristöön energiamarkkina-, liiketoiminta- ja asiakaspalveluprosessien mukaisesti. Tutkimuslaitosten ja yritysten kokeiluille ja pilotoinneille on oltava runsaasti tilaa.
- On löydettävä keinot ja hankkeet myötävaikuttaa rakennusprosessin kehittämiseen. Superkorttelin suunnittelu (oma energian tuotanto, energiatehokkuus, talotekniset järjestelmät ja niiden suunnittelu, avoimet järjestelmärajapinnat, hiilineutraalisuus, liiketoimintamallit jne.) olisi pilotoítava pikaisesti.
Kumppanit
- VTT
- Industryhack
- Työpajoihin ja haastatteluihin osallistuneet yritykset
Lisätietoja: Tuomas Vanhanen, Tampereen kaupunki, tuomas.vanhanen[at]tampere.fi
Avainsanat: energia-ala, energiatehokkuus, Hiedanranta