17.11.2020
Rakennusdatan avaaminen ja varastointi Turussa
Tavoitteet
Turun kaupunkistrategia 2029 sisältää tavoitteen läpinäkyvästä avoimesta datasta, joiden avulla mitataan kaupungin kilpailukykyä ja kehitystä. Tämän tavoitteen pohjalta Turun Tilapalvelut lähti kehittään dataan liittyviä toimia Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa. Hankkeessa tavoitteena oli edistää niin rakennusdatan avaamiseen että sen varastointiin liittyviä ratkaisuja.
Haasteet
6Aika-kaupunkeja läpileikkaava haaste data-asioissa on tarvittavien rajapintojen luominen, jotta dataa voidaan helposti hyödyntää ja yhdistellä. Useimmissa hankkeessa toteutetuissa kokeiluissa hyödynnettiin rakennusten kulutus-, olosuhde-, tai ominaisuusdataa. Haasteeksi sekä ennen hanketta että hankkeen aikana on tunnistettu muun muassa: rakennusten erilaiset nimeämiskaavat eri datalähteissä, kulutusdataa ei ole aina saatavilla automaattisesti päivittyvänä luentana, rajapinnat puuttuvat ja sisäolosuhteissa tapahtuu käyttäjistä johtuvaa olettamatonta vaihtelua, esimerkiksi hajuvettä käyttävän henkilön kävellessä ilmanlaatusensorin ohitse. Haasteena on, että puuttuvat rajapinnat sekä alusta ja varastointiratkaisut sekä datan luotettavuuteen liittyvät kysymykset heikentävät mahdollisuuksia hyödyntää täysimittaisesti rakennuksista kerättävää dataa.
Tulokset
Hankkeen alussa laadittiin selvitys eri data-alustojen, varastojen ja siirtotekniikkojen hyödyistä ja haitoista 6Aika-kaupunkien kokemusten sekä yleisesti saatavilla olevien materiaalien pohjalta. Selvitystä hyödynnettiin ratkaisujen suunnittelussa. Yhteistyötä tehtiin erilaisten data-alustaratkaisujen kehittämiseksi yhdessä Turku Smart and Wise (SaWT)-hankkeen sekä Turku City Data Oy:n kanssa. Turku City Data Oy:n tavoitteena on kehittää alustaratkaisua, joka mahdollistaisi kaikkien datavirtojen tuomisen yhteen alustaan sekä analyysien laatimisen, joissa yhdistellään erilaisia datalähteitä. Tavoitteena on, että alustalla voisi tehdä analyysejä ja ennustuksia esimerkiksi sisäilmaston suhteesta vieressä olevan ruuhkaisen tien ilmanlaatuun. Lisäksi alustassa on selvityksen alla lämmityksen ja ilmanvaihdon ohjaus tarpeen mukaan, esimerkiksi kalenterivarauksiin perustuen. Hankkeen aikana Turun tilapalveluissa otettiin käyttöön Microsoft Azure -datavarasto.
Turun Tilapalvelut selvitti myös datan laajempaa avaamista ulkopuolisten tahojen käyttöön ja palvelurakennusten data päätettiin avata. Tilapalvelut ostivat Granlund Consulting Oy:ltä Rest API-rajapinnan hankkeen käyttöön kulutusdatan siirtoon ulkopuolisille tahoille Rest API:n avulla saatiin siirrettyä dataa muun muassa nopeiden kokeilujen yrityksille visualisointiratkaisujen kehittämiseen. Kokeiluissa hyödynnettiin mm. palvelurakennusten energian kulutusdataa, jota yhdistettiin yritysten keräämään dataan. Lisäksi rajapinnan avulla annettiin kaupungin palloiluhallissa toteutettavan kävijämääräpilotin toteuttajalle Brighthouse Intelligence Oy:lle kulutusdataa, jota verrattiin toimijan keräämään kävijämäärädataan, jotta saadan luotua yhteys ja mittari kävijämäärän ja kulutuksen välille. Hankkeen tuloksena on luotu käytäntöjä rakennus- ja energiadatan hyödyntämiseen, joihin sisältyy merkittäviä jatkokäyttömahdollisuuksia.
Kumppanit
Turun Tilapalvelut, Turku Smart&Wise kärkihanke, Turku City Data Oy
Avainsanat: data-alusta, datan avaaminen, datan varastointi, Turku