08.05.2020
Energiaviisaan asumisen pilotit Moreeniassa Tampereella
Haasteet
Arkeen on joskus vaikea ujuttaa energiaviisautta. Energia on liian halpaa, eikä se kiinnosta. Päivä on monesti kiireinen ja arki on vauhdikasta, joten ei ole aikaa miettiä eri ratkaisuja.
Tavoitteet
Miten asukkaana voi tulla tietoisemmaksi omista valinnoistaan ja vaikutusmahdollisuuksistaan energiankulutukseen? Käyttöliittymän tulee olla helppo,välitön ja mielellään kielivarianttivapaa, Tampereellakin pelkästään Vuokratalosäätiön kohteissa asuu yli 50 kansalaisuutta. Tämän vuoksi on tärkeää kehittää uusia ratkaisuja energiankäytön seuraamiseen, visualisointiin ja mittaamiseen sekä eri vaihtoehtojen vertailuun.
Tulokset
- Atea laskee ihmismäärän tiloissa tunnistamatta ihmistä, mittaa ilmanlaadun, hoitaa varauskalenterit ja avustaa ihmistä ja kiinteistöautomaatiota älykkäästi kohti energiatehokkuutta. Jos varauskalenteri ei näytä varausta ja ketään ei ole tiloissa, voidaan jäähdytystä tai lämmitystä ja ilmanvaihtoa säädellä. Kun ihminen on tulossa paikalle, olosuhteet optimoidaan oikeiksi.
- Collapick Oy on tiivistänyt kaikki maailman standardit ja mittaukset yhteen kuvaan. Älypuhelimen näytöllä näkyvä omena on vihreä ja hymyilee, kun kaikki on kunnossa ja oma toiminta ryhdikästä. Kokeile näkymää Ekokumppaneiden toimistotiloista. Collapick saa datansa muun muassa Empower Oy:n sensoreista.
- Code Control Oy teki koukuttavan pelin avoimella lähdekoodilla. Tätä peliä voi pelata yksin, perheenä, taloyhtiönä tai vaikka kaupunkina toista kaupunkia vastaan. Alusta on kehitettävissä ja siihen saa ajantasaiset kulutustiedot esimerkiksi sähköstä ja vedestä. Peli voi myös tehdä ehdotuksia taloyhtiötasolla, esimerkiksi pyykkien kuivaus parvekkeella kesäisenä lauantaina kuivausrummun sijaan. Voit kokeilla peliä fiksu.codecontrol.fi.
- Empower Oy on toteuttanut helposti ymmärrettävän digitaalisen kaksosen. Vanhastakin rakennuksesta saa digitaalisen ottamalla 360-valokuvat ja liittämällä kuvaan sensorit, mittapisteet, huoltohistorian ja ennusteita. Käytännössä siis mitä vain. Jos asukas kertoo esimerkiksi vedontunteesta, huoltomies pääsee digitaalisesti katsomaan, ovatko patterit päällä ja toimiiko ilmanvaihto. Ihmistä ei tunnisteta, mutta rakennuksen ja huonetason kunto sekä toiminnallisuus nähdään tarkasti. Pilottikohteessa myös keittiön kahvinkeitin liitettiin Empowerin digitaaliseen kaksoseen, jonka jälkeen puhelimella pystyi tarkistamaan, onko kahvi tuoretta. Samoin voisi toteuttaa myös hälytykse esimerkiksi tilanteessa, jossa kahvinkeitin on päällä ja ketään ei ole paikalla. Kuvallista digitaalista kaksosta voi käyttää myös osana pelastussuunnitelmaa, esimerkiksi savusukelluksen yhteydessä.
- Talotohtorit-palveluun on liitetty runsaasti sensoreita, joista palvelu luo selkeän huoltomiesnäkymän. Alustan vahvuus on joustavuus, siihen voi luotettavasti liittää monipuolisesti eri tietokanavia jalostaen yhden näkymän huoltomiehelle tai kiinteistönomistajalle.
- Loopshore toi Moreeniaan LoopOne-sensorit, jotka mittaavat ilmanlaadun ja ympäristöolosuhteet tarkasti. Palautteenantokanavana asukkaalla on käytössään helppo QR-koodi, jolla saa annettua palautetta huoneesta jopa sekunneissa. Samaa sensoriaalisuutta käytetään myös kaihtimien ohjauksessa (Solar Kaihdin Ky). Jos ulkona on 30 astetta lämmintä ja aurinko paistaa, kaihtimet voidaan ohjelmoida menemään kiinni estäen energian sisällevirtaus ja taloautomaatiolle voidaan laittaa viesti, ettei tarvitse jäähdyttää 21 asteeseen vaan 27 astetta on ihan hyvä. Kun ihmisiä on paikalla, olosuhteet optimoidaan ihmiselle sopivaksi.
- Schneider EcoStruxure on paljon muutakin kuin kiinteistöautomaatiojärjestelmä. Se on alusta, johon liittyä ja joka muodostaa ajantasaisia tietoja kiinteistön huoltohenkilöstölle ja omistajalle auttaen suunnittelukustannusten sekä ylläpitokustannuksen laskemisessa sekä hiilijalanjäljen pienentämisessä. Uusia teknologioita voidaan liittää turvallisuus huomioituna tähän järjestelmään.
- Helen toi pilottiin mukaan Kiinteistövahti-palvelunsa. Esimerkiksi kerrostalon lämmitys voidaan optimoida, jolloin huoneissa on Helenin sensorit, jotka mittaavat ilmanlaadun ja lämpötilan. Palvelu laskee parametrit, joilla ohjata koko kiinteistöä energiatehokkaasti. Edullinen ja toimiva ratkaisu. .
- Metosin Oy:n pilotti on luotettava, langaton ja siirrettävä kävijälaskuri, jonka voi asentaa esimerkiksi ovenpieleen. Ihmistä ei tunnisteta, mutta sensori laskee, montako ihmistä oviaukosta kulkee. Helppo ja selkeä käyttöliittymä ja erittäin nopea käyttöönotto.
Kumppanit
Atea, Collapick Oy, Code control Oy, Empower Oy, Talotohtorit, Loopshore, Schneider, Helen, Metosin Oy
Avainsanat: asuminen, energiadata, energian visualisointi, energiatehokkuus, Tampere