14.12.2020
Helsingin Energiaviisaat tulokset yksissä kansissa
Helsinki on ollut vuosina 2018-2020 mukana Energiaviisaat kaupungit (EKAT) –hankkeessa. Hankkeessa Helsinki on etsinyt yhdessä muiden kaupunkien kanssa uusia älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja kaupunkien palvelukiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Helsingin osuudessa Energiaviisaat kaupungit-hankkeesta on ollut neljä eri teemaa, joissa kaikissa on toteutettu lukuisia pilotteja ja kerätty oppeja. Lisäksi Helsinki on ollut mukana toteuttamassa ja koordinoimassa hankkeessa toteutettuja oppaita eri teemoista. Tähän artikkeliin on koottu jokainen Helsingin toteutuksen teema avattuna sekä linkit Helsingin pilotti- ja tuloskuvauksiin. Voit katsoa myös Youtubesta hankkeen minidokumentin, jossa mukana Helsingin virtuaalivoimalaitospilotti, sekä tutustua Helsingin pariin pilottiin tarkemmin 6aika-koordinaation Youtube-videolla.
Ikkuna rakennuksen dataan – Palvelurakennuksista kerättävä data näkyville
Tavoitteena tässä teemassa oli kehittää palvelurakennuksiin ikkunoita rakennuksen dataan, eli visualisoida rakennuksista kerättävää energia- ja olosuhdetietoa. Koska Helsingillä oli meneillään jo monta kehityssuuntaa, jossa kehitettiin ratkaisuja ammattilaisille, päätettiin tässä teemassa visualisoida tietoa nimenomaan palvelurakennusten käyttäjille, eli kouluissa opettajilla ja oppilaille sekä muulle henkilökunnalle. Piloteissa saatiin aikaan datan käyttöliittymiä, joita on mahdollista skaalata Helsingin muihin kiinteistöihin.
Energia ja olosuhdetiedon visualisoinnin teemassa toteutettiin Helsingissä neljä pilottia, joiden tuloksia pääset tarkastelemaan linkeistä:
- Kolmen alakoulun digitaaliset kaksoset kokeilussa koulujen oppilailla ja opettajilla
- Olosuhde ja energiatiedon visualisointi selainnäkymässä kahdessa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa
- Lyhyt kokeilu: Olosuhdemittarointi ja mittausten visualisointi infonäytöillä
- Lyhyt kokeilu: Virtuaalitodellisuusratkaisun kokeilu ala-asteella
Mitä opittiin lyhyesti
Rakennusten käyttäjät ovat kiinnostuneita rakennusten datan esittämisestä. Helsingin palvelurakennusten datayhteydet, mittarointi ja datan laatu eivät vielä ole kuitenkaan riittäviä siihen, että esim. energiatiedon näyttämisellä voisi olla merkittävää ohjaavaa vaikutusta käyttäytymiseen ja toisin päin. Olosuhdetiedon ja energiatiedon näyttäminen voi lisätä tai vähentää huolta sisäilman laadusta ja rakennusten hiilijalanjäljestä, mutta kaikki ratkaisujen käyttäjät kuitenkin toivovat, että tietoa kerättäisiin ja visualisoitaisiin heille jatkossa. Visualisoinnilla on myös mahdollista lisätä käyttäjien ymmärrystä omista vaikutusmahdollisuuksista rakennusten olosuhteisiin ja energiankulutukseen.
Teeman tärkeimmät yhteiset tulokset
Energia- ja olosuhdedatan visualisoinnin opas kokoaa pilotteja yhteen ja kertoo, kuinka visualisointia voi ja kannattaa toteuttaa. Katso myös webinaaritallenne aiheesta, jos kiinnostuit.
Yhteyshenkilöt Helsingin kaupungilla: Timo Määttä ja Marianna Tuomainen
Energiatehokkuuskumppanuus – Energiatehokkuutta palveluhankintana
Koulut, liikuntahallit, päiväkodit ja muut palvelukiinteistöt ovat merkittäviä energiankuluttajia kaupungeissa, ja niissä on edelleen suuri mahdollisuus tehostaa energian käyttöä, vähentää korjausvelkaa ja pienentää Hiilineutraali Helsinki -ohjelman mukaisesti hiilijalanjälkeä. Tavoitteena tässä teemassa oli kehittää malleja, joilla Helsinki pystyy hankkimaan energiatehokkuutta palveluna. Malleja kehitettiin sekä pitkäaikaisempiin ESCO-(Energy Saving Company) –mallin mukaisiin hankintoihin, että myös uusien teknologioiden kokeiluihin yhdessä Turun kaupungin kanssa. Voit lukea kehittämisestä ja malleista lisää verkkosivujemme artikkelista. Tavoitteena oli aloittaa kumppanuusmallien pilotointi kahdessa konkreettisessa toteutushankkeessa.
Energiatehokkuuskumppanuuden teemassa Helsingissä on mallien pilotoinnissa aloitettu kolme pilottia, joiden alustavia tuloksia pääset tarkastelemaan linkeistä:
- Energiatehokkuuskumppanuus – ESCO- tilaaja mallin pilotointi, kohteena liikuntakeskus Liikuntamylly ja Pohjois-Kontulan väestösuoja
- Energiatehokkuuskumppanuus ESCO-tarjoaja –mallin pilotointi, kohteena Kallion virastotalo ja Nordsjö-Rastis monitoimitalo Vuosaaressa
- Nopeat kokeilut – kaukolämmön kulutuksen optimoinnin kolme ratkaisua palvelukiinteistöissä
Mitä opittiin lyhyesti
Helsingin kannattaa toteuttaa ESCO-hankkeita ja lähteä liikkeelle heti, koska kilpailutuksissa ja niiden valmistelussa menee merkittävästi aikaa. Tärkeintä oppia on ollut hankintaprosessin kehittäminen, ymmärtäminen ja toteuttaminen. Helsinki ja Turku ovat yhdessä kehittäneet hankkeessa uusia energiatehokkuuskumppanuuden malleja, joita on saatu onnistuneesti kokeiluun. Pilottien aiheuttamat hiilidioksidipäästövähenemät toteutuvat, kun palveluiden toteutusvaihe alkaa vuonna 2021. Tulevaisuudessa Helsingin kannattaa selvittää puitejärjestelyn hyödyntämistä energiatehokkuuspalveluiden hankintaan. Hankinnan toteutuksessa yhteistyöstä muiden kaupunkien kanssa on paljon hyötyä.
Teeman tärkeimmät yhteiset tulokset
Energiatehokkuuskumppanuus – energiatehokkuutta palveluna – opas kertoo kuinka voi hankkia energiatehokkuutta pitkäaikaisena palveluna. Katso myös webinaaritallenne aiheesta, jos kiinnostuit.
Yhteyshenkilöt Helsingin kaupungilla: Jukka Huikari, Veera Sevander ja Timo Määttä
Virtuaalivoimalaitokset – Sähkön kysyntäjousto palvelurakennuksissa
Tavoitteena oli luoda virtuaalivoimalaitoksen konsepti, jossa kiinteistöt yhdistetään aktiivisiksi osapuoliksi kaupunkien energiajärjestelmissä. Tällaisissa kiinteistöissä energiankulutus voi tarpeen mukaan joustaa. Myöhemmin konseptiin liitetään kiinteistöjen energiavarastot ja mahdollisuus syöttää kiinteistöstä energiaa ulospäin. Lisäksi haluttiin tunnistaa potentiaalisimmat rakennustyypit kysyntäjoustolle ja simuloida rakennusten kysyntäjoustoa.
Virtuaalivoimalaitosten teemassa on toteutettu Helsingissä kaksi pilottia, joiden tuloksia pääset tarkastelemaan linkeistä:
- Virtuaalivoimalaitoksen manuaalinen simulointi -pilotti, kysyntäjousto ilmanvaihtokoneilla
- Virtuaalivoimalaitoksen automaattinen säätö -pilotti, kysyntäjousto ilmanvaihtokoneilla
Mitä opittiin lyhyesti
Palvelukiinteistöjen valmiutta kysyntäjoustoon tutkittiin kenttäkokeilla, joissa simuloitiin kiinteistöjen yhdistämistä kysyntäjoustomarkkinaan. Kokeiluilla saatiin varmistettua, että kysyntäjousto ei heikennä luokkatilojen sisäolosuhteita, vaan se pysyivät tavoitteen mukaisessa S2-sisäilmaluokassa. Helsingin kannattaakin edistää virtuaalivoimalaitosten käyttöönottoa palvelukiinteistöissä, jotta voidaan varautua kasvavaan uusiutuvien osuuteen energiantuotannossa. Lisäksi sähkön kysyntäjousto Helsingin palvelurakennuksissa on tämänhetkisten ennusteiden mukaan taloudellisesti kannattavaa.
Teeman tärkeimmät yhteiset tulokset
Näin teet kiinteistöstäsi virtuaalivoimalaitoksen – opas kokoaan yhteen pilottien tuloksia ja oppeja, mm. mitä kulutustyyppejä kysyntäjoustossa kannattaa hyödyntää. Katso myös webinaaritallenne aiheesta, jos kiinnostuit.
Yhteyshenkilöt Helsingin kaupungilla: Kalevi Härkönen ja Timo Määttä
Elinkaariohjaus ja hiilijalanjälkilaskenta
Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Tämä tavoite aiheuttaa merkittäviä muutospaineita kaupungin uusien ja perusparannettavien palvelurakennusten suunnitteluun ja toteutukseen, sillä kaikissa vaiheissa on huomioitava tehtävien päätösten vaikutus myös kasvihuonekaasupäästöihin ja elinkaaren aikaisiin kustannuksiin. Tavoitteena Helsingillä oli laatia ohjausmalli tilahankkeiden elinkaarivaikutusten ja elinkaarikustannusten tarkasteluun. Lisäksi haluttiin tehdä rakennushankkeissa ja palvelutilaverkkotarkasteluvaiheessa hiilijalanjälkilaskentaa elinkaariarvioinnin tueksi.
Elinkaariohjauksen teemassa on toteutettu Helsingissä kolme pilottia, joiden tuloksia pääset tarkastelemaan linkeistä:
- Rakennushankkeiden hiilijalanjälkilaskenta osana suunnittelun ohjausta
- Elinkaarilaskenta osana palvelutilaverkkotarkastelua
- Elinkaariohjausmallin kehittäminen
Mitä opittiin lyhyesti
Tehdyt selvitykset ja ohjeet kasvattivat merkittävästi kaupungin osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja erityisesti rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkilaskentaan liittyen. Oppina on erityisesti, että pelkkä laskelmien tekeminen ei riitä, vaan ne pitää myös osata ajoittaa oikein sekä ymmärtää, mitä missäkin vaiheessa on käytettävissä olevien tietojen valossa mahdollista tarkastella. Vähähiilinen lopputulos edellyttää kaikkien suunnittelualojen osallistumista ja siten tiedon ja osaamisen kasvattamista koko alalla. Hiilijalanjälkilaskentaa tullaan integroimaan osaksi kaupungin palvelurakennushankkeiden suunnittelua.
Teeman tärkeimmät yhteiset tulokset
Elinkaari- ja hiilijalanjälkilaskennan tietopankki kokoaa yhteen hankkeessa toteutettujen pilottien tuloksia. Katso myös webinaaritallenne aiheesta, jos kiinnostut.
Yhteyshenkilöt Helsingin kaupungilla: Anni Tyni ja Annukka Eriksson
Avainsanat: helsinki