Tapahtumat > Elinkaarilaskenta osana suunnittelun ohjausta -webinaari  15.09.2020

15.09.2020

Elinkaarilaskenta osana suunnittelun ohjausta -webinaari 

Aika: Tiistai 15.9.2020 kello 9:00-11:30 

Tervetuloa kuulemaan elinkaarilaskentapilottien tuloksista!   

Helsingin, Tampereen ja Turun kaupunkien yhteisenä tavoitteena on ollut kehittää rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen ja kustannusten laskentaa, jotta rakentamista voidaan eri vaiheissa ohjata vähäpäästöisimmiksi. 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa on tehty elinkaarilaskentaa hyvin eri tyyppisissä pilottikohteissa:  

  • Helsingissä on kehitetty menetelmiä elinkaaren hiilijalanjäljen ja elinkaarikustannusten huomioimiseksi osana palvelutilaverkkotarkastelua sekä yksittäisen rakennushankkeen elinkaariohjausta. 
  • Tampereella on tutkittu Isokuusen päiväkodin ja koulun hankesuunnitteluvaiheessa elinkaarilaskelmin erilaisia rakenneratkaisuja.  
  • Turussa on tutkittu Kupittaan liikunta-alueen parhaita energiatehokkuuden ratkaisuja ja suoritettu elinkaarilaskelmat, Skanssin monitoimitalon hankesuunnitteluvaiheessa on tehty elinkaarilaskelmat sekä määritetty kilpailutuskriteerit ja Sofiankadun päiväkodille on tehty hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskelmat. 

Webinaarissa esitellään pilottikohteiden tuloksia ja kokemuksia sekä kuullaan kommenttipuheenvuorot vaikuttajaorganisaatioilta. Tilaisuus on tarkoitettu kuntien ja muiden julkisyhteisöjen, yritysten ja muiden kiinnostuneiden tahojen edustajille.

Elinkaarilaskenta osana suunnittelun ohjausta-webinaari 15.9.2020 Kutsu ja ohjelma

Tilaisuuden esitykset

Energiaviisaat kaupungit hankkeen esittely ja yhteystiedot

Helsingin palvelutilaverkko_Sitowise Oy_Bionova Oy

Helsingin hiilijalanjälkiohjaus_Ramboll Finland Oy

Tampereen Isokuusen päiväkoti ja koulu_Bionova Oy

Turun Kupittaan liikunta-alue_Sitowise Oy_Bionova Oy

Turun Skanssin monitoimitalo_Granlund Consulting Oy

Sofiankadun päiväkoti_Granlund Consulting Oy

Kommenttipuheenvuoro_Lauri Tähtinen_ FIGBC

Tilaisuuden aika esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia

Elinkaarilaskenta osana suunnittelun ohjausta_Q&A

Lisätietoja tapahtumasta: Maija Rusanen, maija.rusanen(at)turku.fi

Kaupunkien yhteyshenkilöt:

Johanna Korpikoski, johanna.korpikoski(at)turku.fi, Turun kaupunki

Auli Heinävä, auli.heinava(at)tampere.fi, Tampereen kaupunki

Anni Tyni, anni.tyni(at)hel.fi, Helsingin kaupunki

 

 

 

Tulevia tapahtumia

Sosiaalisesti kestävä rakentaminen -seminaari

05.10.2020

TamSAFA ja Energiaviisaat kaupungit -hanke järjestävät Sosiaalisesti kestävä
rakentaminen -seminaarin, joka on jatkoa 2019
järjestetylle rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen laskenta seminaarille. Sosiaalinen kestävyys tukee energiaviisasta rakentamista. Seminaari on osa Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon ohjelmaa, jonka teemana on Kontakti.

Rakennetun ympäristön dataseminaari

06.10.2020

6Aika-hanke Energiaviisaat kaupungit järjestää yhteistyössä Finnish Industrial Internet Forumin (FIIF) ja Dimeccin kanssa webinaarin kiinteistödatan lisäarvosta ja käytännön esimerkeistä.

Kysyntäjousto ja virtuaalivoimalaitokset kaupungeissa -webinaari

03.11.2020

Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Lappeerannan kaupungit yhdessä Smart Otaniemi -hankkeen kanssa järjestävät webinaarin, jossa esitellään kaupunkien virtuaalivoimalaitoskehitykseen liittyviä pilotteja, kokeiluita sekä selvityksiä. Tulossa esimerkiksi esittely Helsingin ja Nuuka Solutionsin yhteisestä pilotista kaupungin palvelurakennusten liittämisestä sähkön kysyntäjoustoon yhdessä Helenin kanssa.

Energia- ja olosuhdedatan visualisointi – webinaari

10.11.2020

Marraskuussa 2020 Valonia, Tampere, Helsinki, Turku, Oulu ja Espoo järjestävät yhteisen webinaarin, jossa käsitellään energia- ja olosuhdedatan visualisointia kaupunkien näkökulmasta. Tapahtumassa esitellään yritysten toteuttamat visualisointipilotit julkisten rakennusten datan pohjalta ja Energiaviisaat kaupungit -hankkeen kehittämä Energia- ja olosuhdetiedon visualisointiopas.