14.05.2020
Tampereella on käynnissä useita älyasuinpilotteja
Älyasuinpilotit antavat vastauksia energiaviisauteen
Miten yhdistää ihmisen arki ja energiaviisas asuminen? Mikä on ihmisen rooli asukkaana, huoltohenkilönä tai kiinteistönomistajana? Entä mitä ihminen voi tehdä, ja taas mitä voidaan tehdä automaatiolla valmiiksi ja helpoksi taustalla?
Käytetyn energian määrä ja siitä aiheutuva ympäristökuorma kuvataan vaikeilla määreillä ja sanoilla, kuten tuotettuina kilowattitunteina ja hiilidioksidiekvivalenttitonneina. Energian määrän selvittäminen näkyy jälkikäteen laskusta, joka sekin monesti maksetaan pankkitilistä automaattisesti tai sitten se vaatii usean eri applikaation avaamista ja salasanojen muistamista. Nämä ovat jälkijättöisiä tapahtumia, taustapeiliin katsomista. Joten miten minä voisin tehdä energiaviisaita asioita juuri nyt? Ympäristöomatunto, kuinka minä voisin kantaa korteni kekoon turvaten lapsille tulevaisuuden?
Päivä ja arki ovat vauhdikkaita ilman monimutkaisia energiankulutuksen numeroita ja lukujakin. Voimattomuuden tunne valtaa monimutkaisen energian edessä. Miten ehtiä vielä olemaan energiaviisaskin? Lopulta en ymmärrä sanaa energia, enkä mikä on viisas. Antakaa vastauksia!
Tampereella on tällä hetkellä käynnissä useita eri älyasuinpilotteja, jotka pyrkivät antamaan vastauksia ja helpottamaan energian käytön seuraamista.
Tavoitteena tarjota helposti saavutettavaa ja kokonaisvaltaista tietoa
Miten asukkaana voisin tulla tietoisemmaksi omista valinnoistani ja vaikutusmahdollisuuksistani energiankulutukseeni?
Tavan tulee olla välitön, helposti saavutettava ja kokonaisvaltainen sekä kielivarianttivapaa. Sen pitäisi myös olla kiinteistön omistajan kannalta halpa, ylläpidettävä, tietoturvallinen ja helposti ostettava.
Tarvetta helposti saavutettavalle ja kokonaisvaltaiselle tiedolle on olemassa. Esimerkiksi Tampereellakin pelkästään VTS-Kotien (Vuokratalosäätiö) kohteissa asuu reilusti yli 50 kansalaisuutta yli 9 000 VTS-Kodit-asunnossa.
Yksittäisen ihmisen teot asumisessa liittyvät huoneistoon ja kiinteistötasoon, kun taas itse kiinteistö liittyy kortteli- sekä kaupunkitasoon. Rakennukset ovat ihmisen elämää varten.
Miten pilotit voivat vaikuttaa elämäämme?
Avaan ulko-oven.
Edessä siintää valoisa ja viihtyisä aula, jossa myös viherkasveilla on hyvä olla. Aula on siisti, ilmanlaatu on raikas ja sopivan lämmin ja tilassa on täysin oikea valaistus.
Hissin ovessa on kuva ja viesti: ”Portaissa kävely on terveellistä, yksi askel portaita vastaa kymmentä askelta tasamaalla sekä säästää luontoa.”
Kävelen raput ylös, tuntuu hengästyttävän hyvälle. Avaan kotini oven. Ulkona oli liian kuuma, mutta onpa täällä mukavan raikasta. On lauantai, pyykit ovat ulkona kuivamassa.
Sain viestin, että naapureiden kanssa voitettiin energiapelissä kuukauden ratikkaliput! Avaan sähkölaskun, se oli taasen rahallisesti pienempi, samoin kuin perheemme vedenkulutus on ollut järkevää. Ei pieni, muttei suuri, vaan se oikea.
Mutta mitä tapahtui taustalla? Mitä pilotit tekevät?
Yhteistä on data ja datan siirto yritysten välillä. Kokonaisuus ei synny ilman datan vaihtoa. Alla muutama esimerkki Tampereella tällä hetkellä käynnissä olevien pilottien toiminnasta. Useampiin esimerkkeihin pääsee tutustumaan Pilotit-sivuillamme.
- Atea laskee ihmismäärän tiloissa tunnistamatta ihmistä, mittaa ilmanlaadun, hoitaa varauskalenterit ja avustaa ihmistä ja kiinteistöautomaatiota älykkäästi kohti energiatehokkuutta. Jos varauskalenteri ei näytä varausta ja ketään ei ole tiloissa, voidaan jäähdytystä tai lämmitystä ja ilmanvaihtoa säädellä. Kun ihminen on tulossa paikalle, olosuhteet optimoidaan oikeiksi.
- Collapick Oy on tiivistänyt kaikki maailman standardit ja mittaukset yhteen kuvaan. Älypuhelimen näytöllä näkyvä omena on vihreä ja hymyilee, kun kaikki on kunnossa ja oma toiminta ryhdikästä. Collapick saa datansa muun muassa Empower Oy:n sensoreista.
- Code Control Oy teki koukuttavan pelin avoimella lähdekoodilla. Tätä peliä voi pelata yksin, perheenä, taloyhtiönä tai vaikka kaupunkina toista kaupunkia vastaan. Alusta on kehitettävissä ja siihen saa ajantasaiset kulutustiedot esimerkiksi sähköstä ja vedestä. Peli voi myös tehdä ehdotuksia taloyhtiötasolla, esimerkiksi pyykkien kuivaus parvekkeella kesäisenä lauantaina kuivausrummun sijaan. Voit kokeilla peliä: fiksu.codecontrol.fi.
- Talotohtorit-palveluun on liitetty runsaasti sensoreita, joista palvelu luo selkeän huoltomiesnäkymän. Alustan vahvuus on joustavuus, siihen voi luotettavasti liittää monipuolisesti eri tietokanavia jalostaen yhden näkymän huoltomiehelle tai kiinteistönomistajalle.
Lisätietoja:
Jari Saukko
044 4863800
jari.saukko@tampere.fi
Projektipäällikkö, Energiaviisaat kaupungit, älyasuinkiinteistöt
Ekokumppanit Oy