05.05.2020
Yhteiskehittämisellä energiasta kiinnostavaa ja järjestelmistä käyttäjäystävällisiä
Turussa on kevään aikana yhteiskehitetty ratkaisuja rakennusten mittareista ja antureista kerättävän datan hyödyntämiseen. Pilottikohteina olevissa kouluissa, monitoimitaloissa ja päiväkodissa on mietitty tapoja, joilla lisätä tietoa ja ohjata käyttäjiä energiatehokkuuteen oman rakennuksen dataa visualisoimalla ja tuomalla toiminnan vaikutuksia ilmi.
Syksyllä 2019 Turun kaupunki järjesti nopeiden kokeilujen kilpailutuksen osana Energiaviisaat kaupungit -hanketta. Jatkoon valittiin viisi kokeilua toteutettaviksi kaupungin palvelurakennuksissa. Kahdessa kokeilussa on tavoitteena tehdä oman koulu- tai päiväkotirakennuksen energiatietoa, mm. sähkön, lämmön ja veden kulutusta, näkyväksi erilaisille käyttäjille kuten päiväkoti-ikäisille, koululaisille, opettajille ja muille käyttäjäryhmille. Tuloksena syntyy helposti ymmärrettäviä datan visualisointeja erilaisilla laitteilla, esimerkiksi koulun infonäytöillä, puhelimilla ja tableteilla. Samalla käyttäjien tietoisuus rakennuksen kulutuksesta ja olosuhteista sekä niihin vaikuttamisesta lisääntyy. Ratkaisuja voidaan hyödyntää myös osana opetusta ja oppilaiden ilmiöoppimista. Kokeiluja toteuttavat yhdessä Turun kaupungin tilapalvelukeskus, ratkaisuja tuottavat yritykset, rakennusten käyttäjät sekä Valonia.
Rakennuksen kulutustiedot julki kiinnostavalla tavalla
Yksi kokeiluun valituista ratkaisuista oli Collapick Company Oy:n ehdottama kokeilu, jossa kehitetään helppokäyttöistä visualisoinnin käyttöliittymää, joka auttaa käyttäjää ymmärtämään esimerkiksi energia- ja olosuhdetietoa. Visualisointinäkymä on suunnattu käyttäjille, jotka eivät välttämättä ymmärrä aiheesta ammatillisessa mielessä mitään, mutta tarvitsevat tietoa, jotta voivat toimia rakennuksessa energiaviisaasti. Ratkaisua pilotoidaan Turussa Syvälahden monitoimitalossa, jossa on 7-15-vuotiaita oppilaita ja monenlaista toimintaa. Käyttöliittymää on yhteiskehitetty mm. opettajien kanssa järjestetyissä työpajoissa, joissa on esimerkiksi kerätty palautetta erilaisten visualisointitapojen toimivuudesta.
Toisessa pilotointiin valituista ratkaisuista testataan lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia esimerkiksi koulumaailmaan soveltuvissa hyötykäyttösovelluksissa. Halisten päiväkodissa kehitetään lasten ja Citynomadin kanssa pelillisyyden ja palautteen avulla vedenkulutuksen vähentämiseen tähtäävää sovellusta AR-maailmassa. Kokeilun tavoitteena on kehittää maailman helpointa käyttöliittymää, jonka määritelmä on, että se on ymmärrettävissä iästä, kielestä tai taustasta riippumatta. Citynomadin sovellusta on kehitetty lasten kanssa alusta asti, he pääsivät piirtämään kuvitusta ja luomaan AR-hahmoja sovellukseen.
Mitä opittu yhteiskehittämisestä tähän mennessä?
Kouluissa ja päiväkodissa järjestetyissä yhteiskehittämistyöpajoissa on huomattu, että energiaan ja ympäristöasioihin liittyvät teemat kiinnostavat ja tietoa halutaan ja tarvitaan toiminnan tueksi. Käyttäjien osallistaminen ratkaisujen kehittämiseen on välttämätöntä, jotta ratkaisuista saadaan kehitettyä esimerkiksi päiväkoti- tai koulumaailmaan sopivia. Ratkaisujen tulee tukea rakennuksessa tapahtuvaa toimintaa ja samalla ohjata sen käyttäjiä kohti energiaviisaita valintoja. Pienetkin asiat merkitsevät käyttökokemuksessa – onko mittari vaaka- vai pystysuunnassa, onko luvut kokonaislukuja vai desimaaleja, ymmärtääkö asian yhdellä vilkaisulla. Käyttäjiltä palautteen kerääminen esimerkiksi datan visualisoinneista on tärkeää, jotta kehitetyt ratkaisut ovat kiinnostavia, tarkoituksenmukaisia ja ymmärrettäviä kaikkien käyttäjäryhmien näkökulmasta.
Kokeilut viedään loppuun syksyllä 2020, jolloin ratkaisuja päästään toivottavasti testaamaan laajemmin rakennusten käyttäjien kanssa ja keräämään palautetta. Tavoitteena on löytää hyviksi havaittuja käytäntöjä, joita voisi skaalata myös muihin palvelurakennuksiin.
Lisätietoja:
Maija Rusanen, Turun kaupunki, maija.rusanen(at)turku.fi,
Silja Ngobese, Valonia, silja.ngobese(at)valonia.fi