18.05.2019
Wienissä maakaasuputki tulee joka toiseen asuntoon
Wienin älykkäät kaupunkiratkaisut ovat maailmankuuluja. Wienin joukkoliikenne on palkittu maailman parhaana, ja kaupungin uuden asuinalueen Aspernin kehitysprojekti Aspern Smart City Research ylsi World Smart City Awards -palkintoon muutama vuosi sitten. Näistä syistä 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hanke vieraili toukokuussa 2019 Itävallan pääkaupungissa useassa kohteessa tutustumassa älykkäisiin kaupunkisuunnittelun ratkaisuihin. Yhdeksän hengen opintomatkaan osallistuivat Helsingin, Turun, Tampereen ja Vantaan edustajat.
Kuva: Excursioryhmässä ylärivissä vasemmalla Jari Viinanen Helsingin kaupunki, Kerkko Vanhanen Forum Virium, Timo Määttä ja Mikko Martikka Helsingin kaupunki, Ann-Sofi Österberg Turun kaupunki, Gilbert Koskela Vantaan kaupunki, Reijo Väliharju Tampereen kaupunki. Alarivissä Ari-Santeri Talja Vantaan kaupunki sekä Tuomas Vanhanen Tampereen kaupunki.
Uutta älykaupunkia kehitetään yksittäisten pilottirakennusten avulla
Aspern on vanhan lentokentän alueelle Wienin ulkopuolelle metrolinjan päähän rakentuva kaupunginosa, jota toteutetaan kansainvälisen suunnittelukilpailun tulosten pohjalta.
Kaupunginosan alkuperäiset tavoitteet 25 000 asukasta ja 25 000 työpaikkaa ovat matkan varrella muuttuneet. Työpaikkojen tuominen alueelle on todettu hankalaksi, koska kohtuuhintaista toimistotilaa on myös lähempänä keskustaa tarjolla. Asukkaita sen sijaan odotetaan suunniteltua enemmän: jopa 30 000 asukasta. Alueen rakentaminen on vielä huomattavan kesken. Alueen odotetaan valmistuvan 2020 luvun lopulla.
Kuva: Georg Pammer, Siemens, Aspern Smart City
Aspern Smart City Research -hankkeen (ASCR) puolesta opintomatkalaiset vastaanotti ASCR:n kehitysjohtaja, Siemensin Georg Pammer. ASCR on Wienin kaupungin, Siemensin, Wien Energien ja muun muassa vakuutusyhtiön muodostama kymmenen vuoden ja sadan miljoonan euron hanke, jossa kokeillaan uusia ratkaisuja kolmessa pilottikohteessa Aspernin alueella. Kohteina ovat koulu, opiskelija-asuntola sekä asuinkerrostalo. Kohteissa tutkitaan asukkaiden käyttäytymistä sekä erilaisia energiaratkaisuja rakennusautomaatiosta lämmön varastointiin. Alueella testataan lisäksi sähkön jakeluverkon vianhallintaa. Energian säästämisen sijaan Pammer painotti energian älykästä hallintaa ja rakennusten tarjoaman kulutusjouston fiksua hyödyntämistä.
Sähköautojen osalta kehitys Itävallassa on Pammerin mukaan ollut hidasta. Esimerkiksi Helenin Suomessa jo pilotoimaa kaksisuuntaista latausta päästäisiin Aspernin alueella testaamaan kahden tai kolmen vuoden kuluessa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Pammer nosti esiin, että tietyt toimijat Itävallassa selvittävät vakavasti liikennekäyttöön tarkoitetun vedyn tuottamista laajamittaisesti suurten liikenneväylien varrella huoltoasemien yhteydessä.
Aspernin osalta tärkeimpänä kaupunkikehittämisen toimenpiteenä nousi esiin metrolinjan avaaminen alueelle heti rakentamisen alkuvaiheessa. Näin joukkoliikenne on käytössä jo rakentamisen aikana, mikä vähentää liikkumisen päästöjä ja lisäksi varmistaa alueen houkuttelevuuden.
Korttelin kokoinen energiaratkaisu
Kuva: Smart Block Geblergasse
Toisessa kohteessa Smart Block Geblergassella excursioryhmän otti vastaan Wien Energy Agencyn edustaja Frantz Zach sekä kohteen omistaja ja arkkitehti Johannes Zeininger. Kolmen asuinkiinteistön muodostama niin kutsuttu älykäs kortteli on kunnianhimoinen kokeilu tuottaa uuden tyyppinen korttelikokoluokan energiaratkaisu, joka soveltuisi myös vanhoihin saneerauskohteisiin. Energiajärjestelmän toimittaa Bauconsult Energy –yritys, jonka edustaja Franz Vogl esitteli järjestelmän yksityiskohtia.
Kyseisessä konseptissa energiaa tuotetaan hybridijärjestelmällä, jossa aurinkolämpö ja -sähkö tuotetaan samalla paneelilla. Ylimääräinen lämpö ohjataan maaperään, jossa tässä kohteessa oli 18 porakaivoa 100 metrin syvyyteen. Korttelin energiaverkossa veden lämpötila tulee olemaan hyvin matala, vain noin 25 astetta, ja järjestelmää voidaan lämmityksen lisäksi kesällä käyttää pienitehoiseen jäähdytykseen, sillä rakennuksiin asennetaan lattialämmitys. Mikrobien kasvun estämiseksi vesikierron lämpötila nostetaan kerran kuussa 65 Celsius-asteeseen. Rakennuksen lattialämmitys varastoi energiaa lämmittämällä betonista lattiarakennetta, jolloin rakennus myös puskuroi lämmön ja jäähdytyksen tarvetta.
Bauconsult Energy on toimittanut myös aurinkosähköä ja lämpöpumppuja hyödyntävän suuremman kokoluokan toteutuksen Viertel Zwei –korttelikokonaisuuteen.
Maakaasu ja vuokrasopimukset hidastavat energiatehokkuuden etenemistä
Wienissä on 470 000 asuntoa, joilla oma asuntokohtainen maakaasuputki tulee asuntoon sisään. Yhteensä asuntoja kaupungissa on noin 990 000. Asunnoissa on oma kaasupoltin, jolla tuotetaan asunnon lämmitys sekä lämmin käyttövesi.
Yhteiseen keskitettyyn lämmitysratkaisuun vaihtaminen edes kiinteistökohtaisesti on Wienin Energy Centerin Michael Cervenyn mukaan hankalaa. Wienissä on laaja kaukolämpöverkko, mutta koska jokainen omistaa oman kaasuliittymänsä, ja koska rakennuksen omistaja ei voi määrätä lämmitysmuodon vaihtoa asuntoihin, uudistukset eivät etene. Fossiilisen maakaasun sekaan voi sekoittaa vähäpäästöisempää biokaasua, mutta Servenyn mukaan ajatuksessa on mittakaavaongelma: Vähäpäästöistä kaasua ei riitä isossa kuvassa korvaamaan maakaasua.
Wienin väestönkasvu nyt noin 10 000 ihmistä vuodessa. Olemassa oleva rakennuskanta sekä uudiskohteet on rakennettava entistä energiatehokkaammin ja lämmitysmuotojen on oltava entistä vähäpäästöisempiä, jotta Wienin lähes kaksi miljoonaa asukasta voivat elää kaupungin tavoitteen mukaisesti hiilineutraalissa kaupungissa vuonna 2050. Muutoksen onnistuminen vaatii pitkäjänteisen työn jatkamista, Aspernin ja Smart Block Geblergassen kaltaisien uusien avauksien monistamista käytäntöön, sekä vallitsevan, yhä päästöjen vähentämiselle suotuisan eurooppalaisen mielipideilmaston hyödyntämistä.
Kuva: Arkkitehti Johannes Zeininger vastaanotti excursioryhmän kiitokset.
Avainsanat: älykäs kaupunki, Aspern, energiaviisaat, kaupunkikehitys, smart city