18.12.2020
Tampereen kaupungin pilotissa etsittiin ratkaisuja tilojen energiatehokkuuden ja käyttäjien hyvinvoinnin kehittämiseen
– tulokset lupaavat jopa 800 000 euron vuosisäästöjä Tampereen kaupungin sähkö- ja lämmityskuluihin
Kaksivuotisen Energiaviisaat kaupungit -hankkeen Tampereen pilotit antavat lupaavia tuloksia energiatehokkuuden parantamiseksi: kaupungin pilottikohteissa päästiin keskimäärin neljän prosentin vuotuiseen säästöön energiakuluissa.
Mukana Energiaviisaat kaupungit -pilottihankkeissa ovat olleet Suomen kuusi suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu. Uusia energiaratkaisuja on etsitty yhteistyössä yritysten, kiinteistöjen käyttäjien ja energia-alan asiantuntijoiden kanssa. Kaupunkien yhteinen tarve on parantaa ihmisten hyvinvointia, vähentää rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkeä ja elinkaarikustannuksia toimenpiteillä, jotka liittyvät kaupungin hankesuunnittelun moneen eri tasoon ja vaiheeseen.
Tampereella sijaitsevissa seitsemässä pilotissa testattiin uuden tekniikan mahdollistamaa järjestelmää, jossa kaupungin omistamiin kiinteistöihin asennetut anturit mittasivat ilmanlaatua ja henkilömäärää.
Tampereen kaupungin pilottikohteisiin kuuluivat: Kulttuuritalo Laikku, Keskusvirastotalo, Frenckell, Klassillinen lukio, Tesoman palloiluhalli, Leinolan koulu sekä Kaukajärven vapaa-aikatalo. Lisäksi Tampereen vuokratalosäätiön kiinteistöissä olleista piloteista kerättiin oppeja, joita pystyttiin hyödyntämään Tampereen kaupungin kiinteistöissä.
Piloteissa säädettiin ilmanvaihtoa, lämmitystä sekä valaistusta käyttöasteen mukaan. Hanke tehtiin yhteistyössä muun muassa tamperelaisen startup-yritys Loopshoren kanssa, joka tuotti anturit ja käyttöliittymän hankkeeseen.
“Lisäämällä taloautomaatioon esimerkiksi ilmanlaadun ja -lämpötilan antureita, päästään käsiksi arvokkaaseen tietoon rakennuksen käyttöasteesta ja tiloissa vallitsevista olosuhteista. Tampereen seitsemässä pilottikohteessa päästiin neljän prosentin laskennallisiin energiasäästöihin, jotka tarkoittaisivat 800 000 euron vuosittaisia säästöjä Tampereen kaupungille lämpö- ja sähkökuluissa”, kertoo Energiaviisaat kaupungit -hankkeen vetäjä Tuomas Vanhanen.
Energiatehokkuus tarkoittaa kiinteistönhaltijalle niin säästöjä energiakuluissa ja hiilijalanjäljessä, kuin myös esimerkiksi turvallisempaa sisäilmaa kiinteistöjen käyttäjille. Sisäilman laadun merkittävä paraneminen on suoraan kytköksissä ihmisten hyvinvointiin. Järjestelmän avulla ilmanvaihtoa ja lämpötilaa voidaan tehostaa tiloihin, joissa sitä eniten tarvitaan. Tyhjillään ollessa tilojen lämpötilaa lasketaan, jolloin energiankulutus laskee ja hiilijalanjälki pienenee.
”Järjestelmän asentaminen moderniin taloautomaatioon on erittäin helppoa ja taloudellisesti kannattavaa. Investointi maksaa itsensä takaisin keskimäärin vuoden sisällä.”, kertoo Loopshoren toimitusjohtaja Janne Edgren.
Jatkossa tavoitteena on myös kehittää rakennusten edellytyksiä toimia osana niin sanottua virtuaalivoimalaitosta, jossa kaupungin rakennukset toimisivat energiajoustoa tarjoavina yksikköinä tasaamaan energian kulutuspiikkejä. Käytännössä tämä tapahtuisi säätämällä ilmanvaihtokoneita automaattisesti sähkön kysyntäpiikin aikaan ilman, että rakennusten käyttäjät huomaisivat muutosta.
Vuoden lopussa päättyvän Energiaviisaat kaupungit -hankkeen tuloksilla tulee olemaan vaikutus tulevaisuuden älykkäiden ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämisessä ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.
Avainsanat: energiatehokkuus