26.06.2020
Sofiankadun päiväkodin hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki
Haasteet
Turun kaupungilla on kunnianhimoiset tavoitteet vähentää CO2-päästöjä sekä pyrkiä kohti hiilineutraaliutta. Jotta ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa, myös rakentamisen CO2-päästöjä on saatava alas. Turun kaupungin yhtenä tavoitteena on kehittää rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen ja kustannusten laskentaa, jotta eri vaihtoehtoja voidaan paremmin vertailla suunnittelun eri vaiheissa ja ohjata rakentamista vähäpäästöiseen suuntaan.
Tavoitteet
Työn tavoitteena on laskea suunnitelmien perusteella kvr-hankkeena toteutettavan Sofiankadun päiväkodin uudisrakennuksen hiilijalanjälki ja päästöt elinkaarivaiheittain. Kohteessa lasketaan myös ympäristöministeriön rakennusten vähähiilisyyden arviointimenetelmän mukaisesti hiilikädenjälki eli positiiviset ympäristövaikutukset, joita ei syntyisi ilman rakennusta. Tavoitteena on tulosten tarkastelu ja analysointi eri näkökulmista, jotta päästöjä voidaan optimoida tulevissa hankkeissa. Tarkastelujaksoksi on valittu 50 vuotta. Tarkastelussa huomioidaan ennen käyttöä syntyvät päästöt esimerkiksi kuljetuksesta ja rakentamisesta, käytönaikaiset päästöt kuten korjaukset ja vaihdot sekä energiankulutus sekä käytön jälkeiset esimerkiksi purkamisesta, kuljetuksesta ja jätteenkäsittelystä syntyneet päästöt.
Tulokset
Työn tuloksena Sofiankadun päiväkotirakennuskohteelle laskettiin hiilijalanjälki, hiilikädenjälki sekä päästöt elinkaarivaiheittain 50 vuodelle ympäristöministeriön rakennusten vähähiilisyyden arviointimenetelmällä. Päästöskenaarioissa käytettiin sähkön osalta Ympäristöministeriön kansallista keskiarvoa, joka huomioi myös uusiutuvan energian tuotannon, ja kaukolämmön osalta kahta päästöennustetta: kansallista keskiarvoa sekä kaupungin energiayhtiön omaa hiilineutraaliuteen tähtäävää ominaispäästöennustetta.
Eniten rakennuksen päästöihin vaikutti rakennusmateriaalien valmistus. Elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen osuudesta kansallisella energian päästöskenaariolla laskettuna rakennusmateriaalien valmistus oli 44 % ja energiankäyttö 39 %. Kaupungin energiayhtiön hiilineutraaliuteen tähtäävällä ominaispäästöennusteella laskettuna rakennuksen materiaalien valmistuksen osuus oli 58 % ja käyttövaiheen päästöjen osuus 20 % elinkaaren hiilijalanjäljen osuudesta.
Elinkaaren hiilijalanjäljen laskennan avulla varmistettiin eniten hiilidioksidipäästöihin vaikuttavat rakennusmateriaalit ja esitettiin ratkaisuja, joilla hiilijalanjälkeä voidaan pienentää tulevissa hankkeissa. Jatkossa on tärkeää huomioida jo tarjouspyynnössä, että KVR-urakoitsijalta saadaan määräluettelot urakkaohjelmaan. Pilotissa saatujen kokemusten pohjalta annettiin lisäksi kehittämisideoita ja palautetta ympäristöministeriön rakennusten vähähiilisyyden arviointimenetelmästä.
Raportit
Sofiankadun päiväkoti_hiilijalanjälki ja -kädenjälki (Granlund Oy)
Kumppanit
Turun kaupunki, TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiö Turun Päiväkodit Oy, Granlund Consulting Oy, Ympäristöministeriö
Lisätietoja
Lasse Lähdemäki, Kiinteistöpäällikkö TVT Asunnot Oy, lasse.lahdemaki(at)tvt.fi
Anne Antola, Toimitilojen rakennuttamispäällikkö, Toimitilojen rakennuttaminen, Turun kaupunki, anne.antola(at)turku.fi
Controller Johanna Korpikoski, Konsernihallinto, Turun kaupunki, johanna.korpikoski(at)turku.fi
Ympäristöasiantuntija Tiina Pekonen, Granlund Consulting Oy, etunimi.sukunimi@granlund.fi