03.12.2019
Lämmön kysyntäjousto herätti keskustelua ja kysymyksiä
Turussa järjestettiin 26.11 tilaisuus lämmön kysyntäjoustosta palvelurakennuksissa. Tapahtuma keräsi paikalle lähes 40 osallistujaa. Paikalla oli kaupunkien edustajia Turusta, Helsingistä ja Tampereelta, energianyhtiöiden edustajia, erilaisia energiaratkaisuja tarjoavia yrityksiä sekä muita asiantuntijoita. Tilaisuudessa esiteltiin Energiaviisaat kaupungit -hanke sekä kaupunkien tavoitteet lämmön kysyntäjouston edistämisen suhteen. Tilaisuus järjestettiin, koska kaupungit halusivat tietää, miten lämmön kysyntäjousto istuu palvelurakennuksiin, esim. millaisia ratkaisuja kysyntäjoustoon on saatavilla: Käytännön teknologiat, palvelut ja käyttäjäkonseptit.
Tilaisuuden alussa kuultiin Turku Energian sekä Fortumin tavoitteista lämmön kysyntäjouston edistämisen suhteen sekä heidän käynnissä olevista toimista ja piloteista. Esityksissä sekä myös myöhemmin keskusteluissa korostettiin, että lämmön kysyntäjousto eroaa merkittävästi sähkön kysyntäjoustosta ja vaatii muun muassa tariffi- ja kannustinjärjestelmien kehittämistä. Yksi lämmön kulutusjouston hyödyistä on, että siirtämällä lämmönkulutusta ajallisesti kaukolämpöjärjestelmän kannalta optimaalisemmaksi huipputehoja voidaan leikata, jolloin myös energiakustannukset voivat laskea. Tilaisuudessa esiteltiin Fortumin toteuttamaa kulutusjoustopilottia ja korostettiin, että myös kohteiden käyttäjien kokemuksia pilottien aikana täytyy seurata. Viimeisessä Turun Ammattikorkeakoulun alustuksessa käsiteltiin energianvarastointia kysyntäjouston mahdollistajana.
Lopuksi tilaisuudessa keskusteltiin yhdessä siitä, mitä kaikkea pitäisi huomioida, kun kaupunkien palvelurakennuskantaa (esim. kouluja ja päiväkoteja) mietitään liitettäväksi kysyntäjoustoon ja toimimaan virtuaalivoimalaitoksina. Aihe kiinnosti kovasi ja herätti keskustelua. Kiitos kaikille osallistujille aktiivisesta osallistumise
sta tilaisuudessa!
Materiaalit
Energiaviisaat kaupungit -hankkeen esitys ja yritysten esittelyt
Lotta Lyytikäinen, Turku Energia
Risto Larmio, Fortum – Espoo Clean Heat –projekti ja kysyntäjousto
Rauli Lautkankare, Turun ammattikorkeakoulu – Energian varastointi kysyntäjouston mahdollistajana
Lämmön kysyntäjousto 26.11_työpajojen tulokset
Yhteenveto keskusteluista
Keskusteluosiossa lämmön kysyntäjoustoa tarkasteltiin viidestä eri näkökulmasta: liittyminen, rakennus, jousto, aggregointi ja markkinat. Alla lyhyt yhteenveto kustakin teemasta.
Liittyminen: Ennen liittymistä kysyntäjoustoon on oltava varmuus lämpöverkon sekä rakennuksen teknologisesta että sopimuksellisesta valmiudesta.
Rakennus: Ohjaavana mittarina toimii käyttäjien kokemus olosuhteista ja sietokyky niiden muutoksille. Ohjausmahdollisuudet riippuvat talotekniikasta, käyttötarkoituksesta ja varastointimadollisuuksista. Sähkö- ja lämpöjousto pitää hoitaa yhdessä. Lämmitys ja ilmanvaihto liittyvät myös yhteen.
Jousto: Tilaajan ja energialaitoksen tahtotila sekä jouston todentaminen keskiössä.
Aggregointi: Kaukolämmön kysyntäjouston potentiaalin ennustaminen rakennuskohtaisesti on luontevaa tapahtua rakennusautomaatiojärjestelmässä (RAU). Joustopotentiaalien kokoaminen (aggregointi) ja sen perusteella tarjoaminen energiayhtiölle edellyttää tiedonsiirron rajapintojen rakentamista ja hyötyjen jakamista toimijoiden kesken. Avoimet rajapinnat mahdollistaisivat useampia toimijoita ja parantaisi kustannustehokkuutta.
Markkinat: Lämmön kysyntäjoustolle ei ole sähkömarkkinan tyyppistä markkinapaikkaa –> On tarve luoda kysyntäjoustomarkkina ja markkinapaikka, joka mahdollisesti ottaisi huomioon esim. öljylämmityksestä luopumisesta aiheutuvan CO2-vähemmän. Tiedonvaihtoa varten olisi toivottavaa, että kysyntäjoustorajapinta olisi avoin myös lämmön puolella, jotta lämmön kysyntäjousto voisi yleistyä nopeammin
Avainsanat: lämmön kysyntäjousto, markkinavuoropuhelu, palvelurakennukset