30.11.2020
Kylä palaa kaupunkiin
Käy töissä. Vie/tuo lapset kouluun ja harrastuksiin. Voisiko arjen toimintoja nostaa kiinteistöjen katoille? Viidesosa suomen päästöistä tulee liikenteestä, ja siitä suurin osa arkirallista.
Korttelitason työtilat ja urheilusali. Sulkapalloa autoa käynnistämättä. Paikallinen ruuantuotanto, tomaattia ja oleskelua. Yläkerrokset yhteisiksi tiloiksi, kiinteistölle identiteetti.
Data. Talotekniset järjestelmät tulisi liittää taloautomaatioon ja vain se kommunikoi data-töpselinä maailmalle. Data jalostetaan kiinteistön sisällä mahdollisimman valmiiksi. Tällöin datan laatu on hyvä ja datan aiheuttama ympäristökuorma pienenee (jokaisella bitillä on oma hilijalanjälkensä)
Kiinteistö tuntee talon tavat ollen virtuaalivoimalaitos – miten ilmanvaihto, lämmitys, jäähdytys, veden ja sähkön käyttö toimivat. Se voi ehdotella, opastaa ja optimoida energiankäyttöä.
Talo voi olla aktiivinen toimija, vaikka sosiaalisessa verkossa. Ohjata, neuvoa ja ketoa toiveitaan. Tilata vaikka kiinteistön synttärijäätelöt läheiselle kioskille asukkaiden nautittavaksi. Kyse on algoritminpätkistä taloautomaation sisällä.
Korttelitason savupiiputon voimalaitos koostuu ihmisen toiminnasta, kiinteistökannasta (taloteknisten järjestelmien ja taloautomaation yhteistyöstä), energiansiirrosta ja -varastoinnista aina tuotantotapaan saakka. Kesän aurinko ja tuuli voidaan varastoida, vaikka parkkipaikan alla olevaan hiekkavarastoon. Veden voi lämmittää 100 asteeseen, hiekan vaikka 700 asteeseen. Kaukolämpöverkko voi tasata tuotannot ja kulutuksen.
Vähähiilisyydessä on puu mukana, oiva materiaali lisäkerrosrakentamiselle. Puolet puusta on hiiltä ja erinomainen hiilivarastona.
Yllä oleva voi kuulostaa scifiltä, mutta mieti hetki. siinä ei ole mitään, mitä ei olisi jo tehty. Kyse on palikoiden uudelleen järkkäämisestä.
Mitä kauemman kuvaa katsot, sitä useampia toimintoja siihen voit keksiä, miten Data, Energia, Rakennettu ympäristö ja Ihminen tervehtivät toisiaan.
Kirjoittaja: Jari Saukko, Ekokumppanit, jari.saukko[at]tampere.fi
Avainsanat: data, taloautomaatiojärjestelmä, virtuaalivoimalaitos