02.10.2020
Tiedon visualisointi digitaalisessa kaksosessa kiinteistöhallinnan työkaluna Turussa
Haasteet
Turun kaupungin tilapalveluilla on tarve kehittää omistamiensa kiinteistöjen olosuhde- ja energiatiedon seurantaa. Tavoitteena on kiinteistöjen sisäilmasto-olosuhteiden todentaminen sekä rakennusten käyttäjille hyvän sisäilmaston varmistaminen samalla kun pyritään energiatehokkuuteen. Näin voidaan edistää Turun kaupungin strategiaa terveellisistä, viihtyisistä ja energiatehokkaista palvelukiinteistöistä. Turun kaupunki toteutti nopeiden kokeilujen kilpailutuksen, jossa etsittiin ratkaisuja energia- ja olosuhdedatan hyödyntämiseen ja rakennusten käyttäjien ohjaamiseen.
Tavoitteet
Tavoitteena kokeilussa oli kehittää ratkaisua, jossa digitaalisessa kaksosessa visualisoidaan käyttäjille (tilapalvelujen ammattikäyttäjät ja rakennuksen käyttäjät) kiinteistön energiatehokkuuteen ja sisäilmanlaatuun liittyvää tietoa. Pilotoinnin kohteeksi valikoitui Yli-Maarian monitoimitalo Ypsilon, josta oli olemassa IFC-tietomalli. Tämän pohjalta tarkoituksena oli kehittää vuorovaikutteista digitaalista kaksosta sekä visualisoida siinä energiankulutuksen ja sisäilman olosuhteiden tietoa eri käyttötarpeisiin. Yritys halusi kokeilussa kerätä käyttäjätietoa sekä kiinteistöalan ammattilaisilta että kiinteistön käyttäjiltä. Tiedon ja sen kautta jalostettujen ratkaisujen avulla tavoitteena oli parantaa tuotteen käyttäjäkokemusta ja luoda puitteet paremmille tuoteratkaisuille.
Kokeilussa visualisoitiin pilottikohteessa olevan FeelPlace-olosuhdeseurannan (sisäilman laatu, tilan käyttö ja henkilömäärä tilassa, ilmanvaihdon toiminta) tuottama data selaimessa, jotta tietoa voitaisiin hyödyntää paremmin. Myös energiatietoa haluttiin integroida malliin. Ajatuksena oli, että digitaaliseen kaksoseen on pääsy verkkoselaimella käyttäjillä, joille tunnukset on luotu (esim. rakennus- ja energiatekniikan asiantuntijat, koulun henkilökunta, kiinteistöhuolto).
Kaiken kaikkiaan tavoitteena oli kehittää kokeilun myötä uutta palvelutuotetta ja luoda sille tehokas ja helppokäyttöinen käyttöliittymä, ja samalla kerätä ideoita palvelutuotteen ja sen käyttöliittymän tulevaa kehitystyötä varten.
Kehittäminen
Kokeilun aikana pidettiin säännöllisiä keskusteluja yrityksen, Turun tilapalveluiden ja Valonian kesken palvelun kehittämiseksi. Kokeilun alussa pidettiin työpaja koulun opettajille datan hyödyntämisen teemalla sekä järjestettiin avoin tilaisuus koulun oppilaille, johon otti osaa lähes 100 oppilasta. Näiden tavoitteena oli osallistaa rakennuksen käyttäjiä mukaan työhön ja kuulla heidän ajatuksiaan ja ideoitaan digitaaliseen kaksoseen sekä tiedon visualisointiin. Työn edetessä eriytyi selvästi kaksi eri kokonaisuutta: toinen kiinteistöammattilaisten työkalu kiinteistöhallintaan ja toinen rakennuksen tietoja yhdistelevä infonäyttö rakennusten käyttäjille. Erityisesti kiinteistöammattilaisten kehitysideoita testattiin ja vietiin malliin kokeilun aikana. Tällaisia olivat mm. sään, ilmansuunnan, ilmanpaineen, ilmankosteuden ja energiankulutuksen tietojen vieminen osaksi mallia.
Kiinteistöammattilaisten kehittämisideoita liittyen digitaaliseen kaksoseen ja infonäyttöihin:
- Energiatiedon, mm. uusiutuvan energian kulutus- ja tuottotiedon näyttäminen osana digitaalista kaksosta ja infonäyttöjä
- Kiinteistön eri tilojen karkean tason käyttöasteen näyttäminen osana digitaalista kaksosta niin, että kiinteistön haltija voi hyödyntää tietoa siitä, minkä verran henkilöitä kulloinkin on kiinteistön eri tiloissa. Näyttäminen joko reaaliaikaisesti (kiinteistöammattilaiset) tai viivästettynä käyttäjille turvallisuusnäkökohtien vuoksi
- Yksittäisten tilojen varaustiedon näyttäminen
- Olosuhdetiedon näyttäminen osana digitaalista kaksosta
- Turvallisuuteen liittyvien asioiden näyttäminen digitaalisessa kaksosessa: tieto siitä missä on ihmisiä, hätäpoistumistiet
- Hälytysten saaminen esimerkiksi käyttöliittymään, sähköpostiin tai sms:nä koskien kriittisiä kiinteistöön liittyviä aiheita
Kiinteistön käyttäjien kehittämisideoita liittyen digitaaliseen kaksoseen ja infonäyttöhin:
- Olosuhdetiedon esittäminen opettajille ja tiedon hyödyntäminen opetuksessa
- Ypsilonin rakenteiden näyttäminen osana digitaalista kaksosta: putkisto, maa/lämpö, vesiputket, sähköjohdot
- Valaistuksen näyttäminen
- Aurinkopaneelien ja niiden tuottaman sähkön näyttäminen – mihin sitä käytetään
- Tilojen näyttäminen: oma luokkahuone, liikuntasali, kirjasto, ruokala, keittiö, lokerot, wc:t, luokkien numeroiden näyttäminen
- Digitaalisen kaksosen yksityiskohtatason nostaminen, näkyviin esim. pöydät, tuolit, open tietokone, älytaulut, infonäytöt
- Turvallisuuteen liittyvien asioiden näyttäminen: palosammuttimet, hätäpoistumistiet
- Latauspisteiden ja vesihanojen näyttäminen
- Oman päivänkulun katselu: mitä reittejä pitkin kulkee päivän aikana
Tulokset
Yritysnäkökulmasta kokeilussa saatiin runsaasti palautetta sekä digitaalisen kaksosen, infonäytön että näihin kytkettävän datan hyödyntämisestä. Eri tietolähteitä yhdistettiin malliin ja palautteita on otettu huomioon tiedon viemisessä yrityksen tuotekehitykseen. Kehittämistoimenpiteitä on edelleen priorisoitu niin, että ne ovat yrityksen liiketoiminnan kehittämisen kannalta mahdollisimman tehokkaita ja hyödyllisiä. Yritys on soveltanut kokeilussa saatuja oppeja muihin kohteisiin kehittämissään FeelPlace-digitaalisissa kaksosissa.
Yksi isoista haasteista oli datan kulku kiinteistön sisällä sekä kiinteistöstä ulos. Muun muassa energiankulutusdataa saatiin vietyä datahaasteen takia malliin vasta kokeilun loppupuolella. Haasteet ovat liittyneet tiedon siirtämisen rajapintoihin, mihin kaupungilla ei aina ole valmista ratkaisua. Tässä tapauksessa kyseessä oli rakennuksen mittauskeskittimen signaalin kuuluvuuden ongelma, jonka takia rakennuksen kulutusdataa ei saatu tilapalvelukeskuksen servereille.
Tilapalveluiden kiinteistöhallinnan näkökulmasta tärkeää on, että työkalu olisi osa työssä käytettävää järjestelmää ja siitä saataisiin hälytykset poikkeamista sekä käytön muutoksista automaattisesti. Kiinteistöstä vastaaville tärkeää on käytön sujuvuus, sillä kohdekiinteistöjä on satoja eikä työssä voida käyttää useita päällekkäisiä järjestelmiä. Tarvittaessa mittaustuloksia voidaan digitaalisessa kaksosessa tarkastella yksityiskohtaisemmin ja tällöin tiedon oikeellisuus, tietojen tarkoituksenmukainen yhdistely, datan visualisoinnin selkeys ja tiedon suodattamisen mahdollisuus ovat merkittävässä roolissa.
Eri tilojen olosuhdemittauksista opitaan, miten kiinteistö toimii teknisesti tilojen näkökulmasta. Hyödynnettävät tulokset tarkoittavat lisätutkimuksia ja selvityksiä. Esimerkiksi energiatehokkuuden toimia tehdessä sisäilman arvoja pitää verrata sen hetkiseen energiankulutukseen ja käyttäjämäärään. Tulevaisuudessa tekoäly toivottavasti auttaa tämän työn tekemisessä, sillä manuaalinen työ ja analyysien tekeminen on hidasta.
”Tarkastellessamme rakennuksen kokonaiskulutusta havaitsimme, että rakennuksen sähkönkulutusprofiili muuttui kesäkuun puolesta välistä eteenpäin. Vertailimme ristiin digitaalisessa kaksosessa visualisoitavaa paikallissään dataa ja aurinkopaneelien tuottoa ja huomasimme, että paneelit eivät olleet tuottaneet sähköä. Asiaa ryhdyttiin selvittelemään tarkemmin ja selvisi, että syy löytyi sähkökatkoksesta, jonka jälkeen paneelit eivät käynnistyneet automaattisesti”, kertoo Juha Simola.
Kokeilun aikana hankkeessa syntyi paljon keskustelua digitaalisen kaksosen turvallisuusasioista. Tunnukset tulisi olla vain kiinteistön hallinnoijalla ja mallissa ei voida esittää reaaliaikaista tietoa tilankäytöstä esimerkiksi infonäytöillä.
Kumppanit
Turun kaupunki, Valonia, MeshWorks Wireless Oy, palvelurakennusten käyttäjät ja heidän edustajat
Lisätiedot:
Anton Katajainen, Turun kaupunki, anton.katajainen(a)turku.fi
Kalervo Tuomi, Turun kaupunki, kalervo.tuomi(a)turku.fi
Silja Ngobese, Valonia, silja.ngobese(a)valonia.fi
Avainsanat: digikaksonen, Digitaalinen kaksonen, tiedon visualisointi