28.08.2019
Energiatehokkuuskumppanuus kirittää kaupunkeja hiilineutraaliuteen
Mikä energiatehokkuuskumppanuus?
Kaupungit haluavat käyttää yritysten innovatiivisuutta ja uusinta osaamista palvelukiinteistöjen tuottamien päästöjen vähentämiseksi. Koulut (kuvassa yllä), liikuntahallit, päiväkodit ym. palvelukiinteistöt ovat merkittäviä energiankuluttajia kaupungeissa ja niissä on edelleen merkittävä mahdollisuus tehostaa energian käyttöä. Perinteisesti osapuolten välistä yhteistyötä on tehty ns. ESCO-mallin pohjalta.
Energiatehokkuus- ja ESCO (Energy Saving Company) -palvelut ovat palveluliiketoimintaa, jossa ulkopuolinen energia-asiantuntija toteuttaa asiakkaalle investointeja ja toimenpiteitä energian käytön tehostamiseksi sekä energiansäästämiseksi. Palvelun kustannukset, energiansäästöinvestointi mukaan luettuna, maksetaan säästöillä, jotka syntyvät kiinteistöjen alentuneista energiakustannuksista. Palveluun liittyykin myös takuu syntyvästä energiansäästöstä. (www.motiva.fi/esco)
USA:ssa on tehty energiatehokkuuden palvelusopimuksia jo ainakin 1980-luvulla, Suomessa toiminta alkoi viime vuosituhannen lopulla ja Motiva on edistänyt sopimusten syntyä. ESCO-toiminta on laajentunut melko maltillisella tahdilla useista eri tekijöistä johtuen. Viime vuosien aikana kuitenkin mm. Vantaan, Oulun, Jyväskylän ja Tampereen kaupungit ovat onnistuneesti toteuttaneet ja kehittäneet ESCO-kumppanuutta.
Mitä hankkeen saralla on tähän mennessä tehty?
Helmikuun avoimessa yritystilaisuudessa Helsingissä kävimme läpi kokemuksia ESCO-mallista: Sen hyviä ja huonoja puolia ja tavoitetilaa tulevaisuudessa. Motiva tarjosi keräämäänsä tietoa käytyjen ja käynnissä olevien ESCO:jen kokemuksista. Lisäksi kartoitimme kaupunkien tarpeita palveluille tulevaisuudessa, energiatehokkuustoimijoita, ja heidän näkemyksiään palvelujen kilpailutuksesta. Esille nousi selvästi se, että voisimme kehittää ja kokeilla ESCO-mallia, mutta myös kehittää kokonaan uusia ja erilaisia kumppanuusmalleja.
Kuva 2: Helmikuun kehittämistilaisuus Helsingissä
Tämän jälkeen kokosimme kaupunkien kokemuksia ja yritysten näkemyksiä yhteen, tutustuimme nk. Oulun ESCO-malliin ja sen hyviin ja huonoihin puoliin. Huhtikuussa hankkeen sisäisessä työpajassa Vantaalla ideoimme edellisen tapahtuman materiaalien pohjalta uusia energiatehokkuuskumppanuuden malleja, tilaisuudesta nousi esiin mm. projektinjohtokumppanuus, ideakilpailu ja elinkaari/allianssimalli. Esittelimme näitä luotuja uusia malliehdotuksia ja keräsimme niistä palautetta toukokuun avoimessa yritystilaisuudessa Turussa.
Yhteensä 35 yritystä on osallistunut kumppanuusmallien yhteiskehittämistilaisuuksiin tähän mennessä. Lisäksi olemme pitäneet kahdenkeskisiä neuvotteluita monien yritysten kanssa kartoittaaksemme markkinoiden tarjontaa ja sen vastaavuutta kaupunkien tarpeisiin.
Miten kehittäminen jatkuu hankkeessa?
Helsinki ja Turku kilpailuttivat mallien kehitystyötä tukevan konsultoinnin heinä-elokuussa 2019. Tämän yleisluontoisemman kehittämiskonsultoinnin tavoitteena on kehittää energiatehokkuuskumppanuusmalleja eteenpäin EKAT-hankkeessa kerätyn materiaalin ja palautteen perusteella sekä työpajoissa kommentoitujen kolmen mallin pohjalta. Konsultin tekemä ja tukema jatkokehittäminen tapahtuu yhteistyössä kaupungin edustajien ja yritysten kanssa työpajojen, haastattelujen ja kommentointikierrosten avulla.
Tavoitteena on, että syksyn aikana kehitettyjen dokumenttien ja kuvausten avulla kaupungit voivat pilotoida kumppanuusmalleja myöhemmin itsenäisesti. Paitsi uuden mallin kehittämistä, syksyn aikana vertaillaan lisäksi EKAT-hankkeessa kehitettyjä malleja olemassa oleviin malleihin (erityisesti ns. Oulun ja Jyväskylän ESCO-malli). Motiva onkin myös osallistunut mallien kehittämisprosessiin ja seurannut tiiviisti hankkeen kehittämistyötä.
Kuva 3: Turun toukokuun kehittämistilaisuus
Kaupungeissa energiatehokkuuskumppanuus etenee seuraavasti:
Turussa toteutetaan uuden kehitetyn energiatehokkuuskonseptin pilotointi valituissa kohteissa osana EKAT:ia vuoden 2020 alussa. Lisäksi toteutetaan hieman muokatun perinteisen ESCO-malli kilpailutus. Helsingissä toimenpiteet ovat samankaltaisia, mutta kohteet ja mallit saattavat olla erilaisia. Tuloksia verrataan ja malleja kehitetään yhdessä pilotoinnin kokemusten perusteella edelleen.
Tampereen kaupunki kehittää nykyistä ESCO-mallia sopivaksi uusiin kiinteistöihin. Oulun kaupunki puolestaan seuraa muiden kaupunkien toimia ja tuloksia energiatehokkuuskumppanuuden kehittämisessä oppiakseen lisää tulevaisuutta varten.
Miksi osallistua kehittämiseen?
Energiatehokkuuskumppanuuden tavoitteena hankkeessamme on, että yritykset voivat kehittää toimintaansa ja löytää uusia tapoja tarjota ratkaisuja kaupunkien haasteisiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Energiatehokkuuskumppanuus, sekä ESCO-malli että uudet hankkeessa kehitettävät kumppanuusmallit, ovat tärkeitä ja tehokkaita tapoja edistää hiilineutraaliuden toteutumista kaupungeissamme käytännössä. Tampereella, Oululla, Espoolla, Vantaalla, Turulla ja Helsingillä on kaikilla kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet ilmaston suojelemiseksi. Osallistumalla kehittämiseen tuet siis parempaa tulevaisuutta meille kaikille, sekä tuleville sukupolville.
Syksyn aikana pidämme sidosryhmille vielä vähintäänkin esittelytilaisuuden pilotoitavista kumppanuusmalleista ja keräämme kommentteja kehitysprosessiin. Tilaa vielä uutiskirjeemme, niin pysyt kartalla energiatehokkuuskumppanuuden uusista muodoista!
Lisätietoja: Ota yhteyttä Helsingin tai Turun projektipäällikköön, yhteystiedot täällä.
Avainsanat: energia, energiaviisaat, ESCO, kehittäminen, kumppanuus, palvelu