18.05.2020
Uudistettujen energiatehokkuuskumppanuusmallien pilotointi Turussa
Haasteet
Kaupungin palvelurakennukset kuten koulut, liikuntakohteet ja päiväkodit ovat merkittäviä energiankuluttajia kaupungeissa. Energiatehokkuustoimenpiteitä toteuttamalla sekä energiankäyttöä tehostamalla voidaan saada aikaa merkittäviä säästöjä energiankulutuksesta. Tämä edistää myös Hiilineutraali Turku 2029 tavoitteen toteutumista.
Tavoitteet
Perinteisesti energiatehokkuustoimia on tehty ns. ESCO-mallin pohjalta. Tässä mallissa yritys palveluntuottajana toteuttaa energiansäästötoimenpiteitä (esim. IV-koneiden uusintaa, käyntiaikojen säätöjä, optimointia tai päivityksiä energiatehokkaampiin laitteisiin) kiinteistöissä ja kaupunki maksaa yrityksille energiansäästöstä sopimuksen mukaan ja yritys takaa säästöt. ESCO -malleja on kokeiltu Turussa, mutta niihin on liittynyt haasteita sekä kaupunkien että yritysten näkökulmasta. Turun kaupunki pilotoi Energiaviisaat kaupungit –hankkeessa kehitettyä energiatehokkuuskumppanuusmallia kuudessa eri palvelurakennuksessa. Pilotoinnin tavoitteena on energiatehokkuuden ja olosuhteiden parantaminen kohteissa sekä kumppanuusmallien pilotointi ja jatkossa skaalaaminen koko palvelurakennuskantaan, myös muiden toimijoiden käyttöön.
Toteutus
Hankinnan valmistelu aloitettiin keväällä 2020 ja ennakkoilmoitus julkaistiin toukokuussa 2020. Hankinta oli jaettu kahteen osaan ja se toteutettiin neuvottelumenettelyllä. Kumpaankin osahankintaan kuului kolme palvelurakennusta. Osahankintaan 1 (arvo noin 1,25 milj. euroa (ALV 0 %)) kuuluvat kohteet olivat Aunelan koulu ja palloiluhalli sekä Aurajoen koulu. Osahankintaan 2 (arvo noin 0,75 milj. euroa (ALV 0 %)) kuuluvat kohteet olivat Halisten päiväkoti ja Ilpoisten koulu ja palloiluhalli. Kohteet on rakennettu 1970-1990 -luvuilla. Kilpailutuksen ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 5 yritystä, joista neljä valittiin seuraavaan vaiheeseen. Kutsu seuraavaan tarjousvaiheeseen julkaistiin syyskuussa 2020. Tähän tarjousvaiheeseen ilmoittautui mukaan kolme tarjoajaa. Neuvottelut järjestettiin marraskuussa 2020. Neuvottelujen antien perusteella muokattu tarjouspyyntö julkaistaan marraskuussa ja tarjoukset saapuvat ja arvioidaan joulukuun alussa. Tarjouskilpailun perusteella valitaan alustavasti kaksi eri palveluntuottajaa mukaan pilotointiin.
Tulokset
Kehitystyön tuloksena on saatu paremmin kaupunkien ja yritysten tarpeisiin vastaavat energiatehokkuuskumppanuusmallit kaupunkien käyttöön. Pilotoinnin avulla saadaan kokemusta energiatehokkuuskumppanuusmallin hankintaprosessista ja hankinnan toteuttamisesta. Lisäksi saadaan käytännön kokemuksia energiatehokkuuskumppanuuden malleista, joita voidaan hyödyntää laajemmin Turun kaupungilla. Valituissa pilottikiinteistöissä energiatehokkuus paranee, ostoenergian tarve vähenee, hiilijalanjälki pienenee ja samalla kiinteistön sisäolosuhteet paranevat tai pysyvät samana. Energiatehokkuuskumppanuusmallia on tarkoitus laajentaa Turussa tulevaisuudessa kattamaan koko kiinteistökannan.
Kumppanit
Turun kaupungin Tilapalvelut, Helsingin kaupunki, Valonia, Granlund Consulting Oy, Vison Oy sekä valittavat energiatehokkuuspalveluiden toimittajat
Avainsanat: energiatehokkuuskumppanuus, palvelurakennukset, Turun kaupunki