09.07.2019
Energia- ja olosuhdetiedot hyötykäyttöön kouluissa Helsingissä – Tule kokeilemaan!
Helsingin yhtenä tavoitteenamme Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa on tuoda viiden pilottikohteemme olosuhteet, kuten esimerkiksi huonelämpötilat, hiilidioksidiarvot, kosteusarvot sekä painesuhteet, sekä rakennuksissa tapahtuva energiankulutus, kuten sähkön, lämmön ja veden kulutus, näkyväksi rakennusten käyttäjille. Tämä voi tapahtua erilaisilla tavoilla, esimerkiksi infonäyttöjen ja erilaisten selainpohjaisten ratkaisujen kuten nettisivujen avulla. Muitakin tapoja on, Oulu mm. käyttää näissä kokeiluissa myös valoa ja ääntä! Helsingissä kehitämme yhdessä yritysten ja rakennusten käyttäjien kanssa konsepteja, joiden avulla käyttäjät ja kiinteistön omistaja voivat vaikuttaa rakennuksessa kuluvan energian määrään ja havaita käyttäytymisen vaikutusta energiankulutuksessa ja olosuhteissa.
Mitä tämä tarkoittaa kouluille?
Meillä on mukana viisi mahtavan aktiivista ja innokasta koulua, joista kolme on alakouluja ja kaksi ammatti- ja aikuisoppilaitoksia. Kaikissa kouluissa on pari aktiivista opettajaa mukana, sekä ala-asteilla aktiivisemmin osallistuva nelos-vitosluokka. Mukana kehittämässä ymmärrettävää visualisaatiota ovat tietysti opettajien lisäksi myös muut rakennusten käyttäjät: Oppilaat, kouluisännät ja muut koululla työskentelevät, sekä kaupungin ympäristö- ja energiatiimin asiantuntijat. Kehittämiseen osallistuminen tarkoittaa kouluille sitä, että koulun käyttäjät kommentoivat ja kokeilevat erilaisia ehdotuksia visualisointia varten. Näiden kommenttien pohjalta ratkaisuja kehitetään eteenpäin. Tavoitteena on, että kokeilut myös tukevat oppimista energiasta ja suunnittelu on käyttäjälähtöistä. Kokeiluja on kahdenlaisia: pieniä alkusyksystä, ja suurempi loppusyksystä tai alkutalvesta.
Kuva: Rakennusten käyttäjiltä palautteen kerääminen on olennaista palveluiden suunnittelussa
Syksyllä luvassa ensin pieniä kokeiluja ja myöhemmin pilottihankinta
Syksyn aikana, ainakin elokuusta lokakuuhun, ja mahdollisesti pitempäänkin teemme Helsingissä kevyitä vastikkeettomia visualisointikokeiluita kouluissa. Meillä on jo pari kokeiluista kiinnostunutta yritystä mukana. Mikäli yrityksesi idea voisi soveltua kouluympäristöön ja haluat päästä kokeilemaan, ota meihin Helsingissä yhteyttä täältä tai ehdota kokeilua koko hankeorganisaatiolle täältä! Idean ei tarvitse olla valmis, vaan se voi olla vaikkapa paperiprototyypin tasolla, kunhan osaat esitellä sitä oppilaille, opettajille ja muille käyttäjille, etkä kaihda palautetta. Tukena kehittämisessä voit käyttää myös kehittämiämme lyhyitä suunnitteluohjeita ja nopeita käyttäjäprofiileja, jotka saat ottamalla yhteyttä Helsingin hankeorganisaatioon täältä.
Loppuvuodesta 2019 kilpailutamme Helsingissä laajemman pilotin energia- ja olosuhdevisualisointiin liittyen: Tavoitteena on, että koulujen kanssa yhteistyössä kehitetään visualisointityökalu, käyttöliittymä ja sovellukset, joilla energiankulutus- ja olosuhdetietoa jaetaan eri käyttäjäryhmille ymmärrettävässä muodossa näissä viidessä koulussa. Jokainen koulu siis pääsee tarkastelemaan omia energia- ja olosuhdetietojaan käyttöliittymän kautta kevään 2020 aikana, ja pilotin toivotaan kestävän seuraavaan syksyyn 2020 asti.
Mitä kaikkea pilottikouluista mitataan?
Kouluihin on jo asennettu SmartWatcherin anturit, jotka mittaavat osasta tiloista hiilidioksidipitoisuutta, lämpötiloja, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, painesuhteita sekä huoneilman kosteutta. Kaikki koulut ovat lisäksi liitetty Nuuka Solutions Oy:n järjestelmään, josta voimme seurata energiatietoja, sekä osittain myös rakennusautomaation tietoja. Tällä hetkellä kehitämme juuri datan oikeellisuutta ja varmistamme järjestelmän toimintaa. Sekä SmartWatcherin data, eli olosuhdetiedot, että energiatiedot löytyvät tulevaisuudessa Nuuka järjestelmän rajapinnasta, joka avataan osallistuville yrityksille.
Miksi lähteä mukaan?
Tämä on sekä kouluille, että yrityksille mahtava tilaisuus päästä tekemään jotain merkittävää ja kiinnostavaa! Toimivia ja käyttäjille hyödyllisiä ratkaisuja on hankalaa kehittää ilman kokeilemista. Energia- ja olosuhdetietojen oikeellisuus, hyödyllisyys sekä näkyvyys käyttäjille liittyvät voimakkaasti myös Helsingin tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2035. Energiaviisaat kaupungit hanke tukeekin omalta osaltaan Hiilineutraali Helsinki toimenpideohjelman toteutumista.
Energia- ja olosuhdetietoihin liittyviä visualisaatiokokeiluja Energiaviisaat kaupungit- hankkeessa tekevät myös muut kaupungit, kuten Turku, Oulu ja Tampere. Yhdistämme kokeiluista saamaamme tietoa alan yleisen kehityksen hyväksi. Tavoitteena on kaikkia käyttäjäryhmiä hyödyttävät ratkaisut, jotka on mahdollista skaalata sekä Suomessa kaupunkeihin, että myös ulkomaille. Suomalainen koulujärjestelmä on maailmalla mainetta niittänyt, ja käyttäjälähtöiset, kouluissa kehitettävänä olleet tuotteet ja palvelut menestyvät varmasti kansainvälisellä tasollakin paremmin.
Lisätietoja: Ota yhteyttä Helsingin projektipäällikköön, yhteystiedot täällä.
Avainsanat: energia, kokeilu, koulu, olosuhteet, palvelurakennus, pilotti, visualisaatio, yritys