03.04.2020
Oulun Raksilaan on visioitu energiayhteisö
Raksilan urheilualue sijoittuu Oulun kaupungin keskustan kupeeseen. Alueella on suuria urheilukiinteistöjä: Oulun uimahalli, Oulun jäähalli, Ouluhalli, pesäpallostadion, tekojääkenttä sekä harjoitusjäähalli. Harjoitusjäähallia lukuun ottamatta kiinteistöt ovat kaupungin omistuksessa.
Rakennusten yhteenlaskettu energiankulutus on 16 400 MWh. Energialasku on tämänhetkisillä hinnoilla vuosittain noin 1,2 miljoonaa. Käyttäjiä rakennuksilla on vuosittain lähes puolitoista miljoonaa. Raksilan urheilualue haukkaa ylivoimaisesti eniten energiaa kaupungin kiinteistöjen kortteleista. Jäähallin tuottamasta lauhdelämmön määrästä on nykyisin vain pieni osa pystytty ottamaan hyötykäyttöön. Tarve energiavirtojen laskemisesta ja niiden hyödyntämisestä Raksilan urheilualueella on ollut jo pitkään.
Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa Raksilan urheilualueelle on tehty energiavisio. Swecon toteuttamassa visiossa tutkittiin vaihtoehtoisia tapoja hyödyntää jäähallin ja harjoitushallin lauhdetta energiatehokkaasti kiinteistöjen lämmityksessä sekä paneuduttiin aurinkosähkön maksimaalisen hyödyntämisen keinoihin sekä kysyntäjoustoon niin lämmön kuin sähkönkin osalta.
Uimahallin ja jäähallin välille matalalämpöverkko
Oulun uimahallin energiankulutuksen vuosikustannus on tällä hetkellä noin 550 000 €. Lähellä sijaitsevan Oulun jäähallin ja harjoitusjäähallin lauhdelämpöjä pystyttäisiin johtamaan uimahalliin, jolloin uimahallin vesimassat varastoisivat lämmön. Matalalämpöverkon rakentaminen uimahallin ja jäähallin välille olisi kustannustehokkain vaihtoehto hyödyntää jäähallissa syntyvät lauhteet. Tällä toimenpiteellä voitaisiin saada noin 120 000 € vuosisäästö energialaskussa.
Lauhdelämpöjen varastoimisella olisi myös vaikutusta kysyntäjoustoon, kun veden lämpötilaa voitaisiin nostaa asteella aamulla ennen uimahallin vilkkainta käyttöaikaa. Lämpöä voitaisiin varastoida neljän megawattitunnin verran allasvesiin. Näin energiapiikkiä laskettaisiin kovimman käytön ajalta, kun veden lämmitykseen ei kuluisi niin paljon energiaa. Vision yhteydessä selvitettiin mahdollisuutta siirtää lauhdelämpö kaukolämpöverkkoon, mutta se ei olisi kustannustehokas ratkaisu.
Aurinkoenergian hyödyntäminen yhteisössä
Raksilan urheilualueen kiinteistöjen sähkönkulutus ja mahdollisuus aurinkoenergian hyödyntämiseen jakautuvat epätasaisesti. Eniten aurinkoenergiaa olisi mahdollista saada Ouluhallin laajennuksen päälle asennettavasta aurinkovoimalasta. Ouluhallin sähkönkulutus on kuitenkin kiinteistöistä pienin, eikä se voisi hyödyntää kaikkea tuottamaansa energiaa. Raksilan uima- ja jäähallissa sen sijaan aurinkosähköä ei voida tuottaa yhtä paljon, mutta kulutus on suurempaa.
Tulevaisuudessa laki mahdollistaisi alueella tuotetun energian hyödyntämisen yhteisön sisällä. Tällöin Raksilan alueen kiinteistöistä voisi rakentaa energiayhteisön, jossa Ouluhallissa tai piha-alueella tuotettu aurinkoenergia voitaisiin hyödyntää alueen muissa kiinteistöissä.
“Kokonaisuudessaan Raksilan urheilualueella on mahdollisuudet sekä säästää energiaa valtavasti että vähintään puolittaa vuotuiset päästöt”, tuumii Oulun osatoteutuksen projektipäällikkö Johanna Mäkelä.