05.10.2020
Sosiaalisesti kestävä rakentaminen -seminaari
Tervetuloa kehittämään sosiaalisesti kestävää rakentamista!
TamSAFA ja Energiaviisaat kaupungit -hanke järjestävät Sosiaalisesti kestävä rakentaminen -seminaarin maanantaina 5.10.2020. Seminaari on jatkoa 2019
järjestetylle rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen laskenta seminaarille. Sosiaalinen kestävyys tukee energiaviisasta rakentamista. Seminaari on osa Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon ohjelmaa. Viikon teemana on kontakti.
Seminaarin ensimmäisessä osassa kuullaan monipuolisesti puheenvuoroja
rakennusalan, ympäristöministeriön, tutkimuksen, toteuttajan ja suunnittelijan näkökulmista. Seminaarin toinen osa on työpaja, jossa kehitetään sosiaalisesti kestäviä ratkaisuja neljään kaupunginosaan: Turun Skanssiin, Espoon Keraan sekä Tampereen Viinikanlahteen ja Amuriin. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla.
Seminaaritallenne
https://www.facebook.com/1790738497825854/videos/250911583022601
Sosiaalisesti kestävä rakentaminen -seminaarin aamupäivän tallenne
Sosiaalisesti kestävä rakentaminen -seminaarin iltapäivän tallenne
Seminaarin ohjelma:
Miimu Airaksinen, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL: Hyvää vai vähähiilistä rakentamista, vai voiko molemmat saada_esitysmateriaali 5.10.2020
Esityksessä käsitellään tekijöitä, jotka vaikuttavat rakentamisen hiilijalanjälkeen. Lisäksi tarkastellaan elinkaaren aikaisia vaikutuksia ja painopisteitä. Esityksessä käsitellään myös rakentamisen laadun ja laadukkaan asumisen/alueiden vaikutusta kokonaisuuteen.
Miimu Airaksinen (TkT), on RIL Suomen rakennusinsinöörien liiton toimitusjohtaja. Lisäksi hän on EU:n Mission Assemblyn ja ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit kokoonpanon jäsen. Airaksinen työskenteli aikaisemmin ekotehokkaan rakennetun ympäristön tutkimusprofessorina VTT:llä. Hän on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä energiatehokkaita rakennuksia ja alueita esimerkiksi VTT:n SmartCity- ja EcoCity-hankkeissa sekä useissa teollisissa tuotekehityshankkeissa. Airaksinen on CIB International Council for Research and Innovation in Building and Constructio:n Smart City työryhmän vetäjä, sekä ollut Policy adviserina YK Habitatissa.
Virve Hokkanen, ympäristöministeriö; kestävä kaupunki -ohjelma: Kestävä kaupunki -ohjelma_esitysmateriaali 5.10.2020
Markus Laine, Tampereen yliopisto: Ryhmärakennuttamisen ihanuus_esitysmateriaali 5.10.2020
Markus Laine (HT) on kestävän kehityksen yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat muun muassa kestävän kaupunkikehityksen tulevaisuus, täydennysrakentaminen, vuorovaikutukselliset kaupunkisuunnittelun menetelmät, kaupunkikuvaan liittyvät kiistat ja paikallisen poliittisen kulttuurin muutos. Ryhmärakennuttamisen ihanuus? Ryhmärakennuttaminen on nähty uutena keinona uudistaa kaupunkikuvaa ja rakentaa asukkaidensa näköisä asuntoja. Nykytilanteessa se ei ole kuitenkaan aivan helppoa. Haasteina ovat: tontin hankinta, rahoitus, yhteisöllisen prosessin hallinta ja rakentamisen toimintaympäristö.
Kimmo Rönkä, CEO, Future Living Specialist, Rönkä Consulting Oy: Kylä palaa kaupunkiin_esitysmateriaali 5.10.2020
Kimmo Rönkä työskentelee tulevaisuuden asumisen asiantuntijana omassa konsulttiyrityksessään, Rönkä Consulting Oy:ssä. Kimmo on utelias moniajattelija, uuteen ajatteluun kannustava kehityssaarnaaja ja innovatisti, jonka intohimona on yhteiskehitellä ja muotoilla uusia ihmiskeskeisiä elämisen konsepteja ja viedä niitä toteutukseen. Monen konsulttivuoden lisäksi Kimmo on työskennellyt myös vuokra-asuntoyhtiön (Setlementtiasunnot) toimitusjohtajana ja Taideteollisen korkeakoulun Future Home Instituutin johtajana. Kylä palaa kaupunkiin –lähielämää ja -elämyksiä kotikortteleissa. Asumisessa on menossa iso murros, jota koronapandemia entisestään vauhdittaa. Elämisen arkkitehtuurissa keskipisteenä on ihminen, kahdella jalalla kävelevä laumaeläin. Tulevaisuuden korttelit ja naapurustot tehdään ja ylläpidetään monenvälisenä yhteistyönä. Tulevaisuuden kaupungissa lähellä on enemmän, ja arki löytyy vartin kävely-tai pyöräilymatkan päässä.
Kirsi Korhonen, Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy: Asuntoja kaiken ikäisille_esitysmateriaali 5.10.2020
Kirsi Korhonen on helsinkiläinen arkkitehti. Arkkitehdit KirsiKorhonen ja Mika Penttinen Oy:n työkanta on asuntokohteita räätälöidyistä yhdenperheen taloista isoihin korttelikokonaisuuksiin sekä julkisten rakennusten peruskorjauskohteita. Intohimona on erilaisten asuntoratkaisujen kehittely ja detaljien viilailu. Asuntoja kaikenikäisille, hyvä ympäristö kuuluu kaikille ja on jokaisen perusoikeus. Pientaloalueille voi syntyä miellyttävää ympäristöä jo mittakaavansavuoksi. Miten muodostaa inhimillistä mittakaavaa kerrostaloympäristöön, asiaa valotetaan parin esimerkin kautta.
Lounastauko 12.00-13.00
Sosiaalisesti kestävät kaupunginosat -työpaja 13.00
Kaupunginosien esittely & ryhmätyöskentely
KERA -digitaalinen alusta ja tilojen väliaikaiskäyttö_esitysmateriaali 5.10.2020
Amuri – Viiden tähden keskusta ja Tampere Junior -kehitysohjelmat_esitysmateriaali 5.10.2020
Tilaisuuden järjestäjät
Ekokumppanit, 6AIKA Energiaviisaat kaupungit
TamSAFA, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n Tampereen paikallisosasto
Tampereen kaupunki
Kutsu: Sosiaalisesti kestävä rakentaminen -seminaari 5.10.2020
Lisätietoja:
Jari Saukko
Projektipäällikkö
Ekokumppanit, 6AIKA Energiaviisaat kaupungit -hanke
jari.saukko@tampere.fi
+358 44 486 3800
Kasmir Jolma
Tampereen paikallisasiamies
Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
asiamies.tampere@safa.fi
050 443 2710